Γράφει ο Παναγιώτης Τζανεττάτος

Τις κατευθυντήριες γραμμές μέσα στις οποίες θα κινηθεί προσερχόμενος στο επικείμενο κρίσιμο Eurogroup περιέγραψε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως είπε θα προσέλθει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έχοντας στο μυαλό του, από τη μια τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ΕΕ και από την άλλη την λαϊκή εντολή για αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής. Ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι οι συμφωνίες που έγιναν με τους εταίρους βασίζονταν σε λανθασμένες πολιτικές και όχι σε ατυχείς πρακτικές διαχείρισης. «Γιατί αυτή η επιμονή στη συγκεκριμένη πολιτική; Για χρόνια οι δανειστές παραπλανούσαν τους λαούς τους λέγοντας ότι οι συμφωνίες ήταν πράξεις αλληλεγγύης στο νότο. Το πρώτο μνημόνιο όμως ήταν πράξη αλληλεγγύης στις τράπεζες του βορρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά ζητά να ακουστούν οι προτάσεις της, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα εκτροχιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα και ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Επανέλαβε δε ότι το 70% των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το μνημόνιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Έκλεισε μάλιστα την ομιλία του αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου υπενθυμίζοντας ότι έλεγε ότι αυτόν που λέει συνέχεια «yes» δεν τον ακούει κανείς. 

«Μπορείτε να ζητήσετε παράταση του Μνημονίου» 

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για διάθεση από τη πλευρά του υπουργού να κάνει στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της ΝΔ στις διαπραγματεύσεις προειδοποίησε όμως ότι η ευθύνη μιας ενδεχόμενης αποτυχίας θα είναι αποκλειστικά δική της. Ακόμη σημείωσε ότι η παράταξή του δεν βλέπει την κυβέρνηση ως «αριστερή παρένθεση» καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αποτυχία της διαπραγμάτευσης που θα ήταν το χειρότερο σενάριο για τη χώρα.

«Διακρίνω στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό . Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει καταστατική μνημονιακή πλειοψηφία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση που με δική της ευθύνη προκλήθηκαν πρόωρες εκλογές έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη. «Μπορείτε να ζητήσετε παράταση του μνημονίου», πρόσθεσε.