«Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα» ανέφερε ο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του G20, αφήνοντας αιχμές προς την ελληνική κυβέρνηση.

«Αν η Ελλάδα θέλει τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα, που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, κυρίως για να αποδεσμευθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει. «Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να δώσω όλη τη βοήθεια που θέλουν, αλλά αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Η Ελλάδα υπόκειται σε «πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας: «Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από εμένα».

Τόνισε, επίσης, φανερά ενοχλημένος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα αυτό συνέβη το 1953».

«Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να κλείσει όπως συμφωνήθηκε»

«Το πρόγραμμα πρέπει να κλείσει όπως συμφωνήθηκε» διαμήνυσε προς την Αθήνα, νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει αλλάξει». «Περιμένουμε λεπτομέρειες από την Ελλάδα στο Eurogroup» σημείωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, Μαριάνε Κοτέ. «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία στο Eurogroup να συγκεκριμενοποιήσει τη θέση της» δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Αιχμές για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και την αναφορά του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή ο κ. Στράιτερ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα στο θέμα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ως τώρα, από την ελληνική πλευρά υπάρχουν κυρίως διατυπώσεις σκέψεων, ενώ ανέφερε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αφορούν κυρίως το εσωτερικό. «Aλλο οι δηλώσεις προς τον ελληνικό λαό άλλο οι διεθνείς κινήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ λέγοντας ότι η πιθανότητα πληρωμής από το Βερολίνο είναι «μηδενική».