«Το Eurogroup θέλει λεπτομερείς προτάσεις πριν από τις 11 Φεβρουαρίου» αναφέρει το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe σε σημερινό δημοσίευμά του.

Αναφερόμενο στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup με αντικείμενο το ζήτημα της Ελλάδας σημειώνει ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group στις 5 Φεβρουαρίου, φέρεται να είναι πολύ γενική, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει καθήκοντα πριν από λίγες μόνο ημέρες.

Ο έλληνας εκπρόσωπος αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της Agence Europe, μόνο σε γενικές αρχές σχετικά με την πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση (αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα).

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι όσο πιο εποικοδομητική είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει ο έλληνας πρωθυπουργός τόσο πιο εποικοδομητική μπορεί να αποδειχθεί η στάση της ευρωζώνης, αν και -όπως δημοσιεύεται- ο χρόνος εξαντλείται, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι η εντύπωση που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δεν θα ζητήσει παράταση για το τρέχον πρόγραμμα.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν φαίνεται ρεαλιστική, σε αντίθεση με ένα νέο σχέδιο βοήθειας» σημειώνει το δημοσίευμα «καθώς έχουν ανακύψει αμφιβολίες σχετικά με το ποσό των 10 δισ. ευρώ που αναφέρθηκαν αρχικά για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Ενώ αρχικά συζητείτο η επιλογή της αξιοποίησης του αντίστοιχου ποσού, το οποίο ήταν διαθέσιμο μέσου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά τη φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα τον Ιανουάριο, οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να επανεκτιμηθούν και ένα νέο σχέδιο διάσωσης αυτών δεν αποκλείεται».

TAGS