current views are: 3

9 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση17:06

Ομπάμα: Ανάπτυξη της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη – Μέρκελ: Περιμένω πρόταση της Αθήνας (Βίντεο)

Συνέντευξη τύπου παραχωρούν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Δημοσίευση 17:06’
αρθρο-newpost

Συνέντευξη τύπου παραχωρούν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Tο ελληνικό ζήτημα, όπως αναμενόταν, βρέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα και της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα. 

Ο αμερικανός πρόεδρος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση τόνισε ότι «αναμένουμε τις προτάσεις (από Βερολίνο) για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».

«Αναμένω να ακούσω την πρόταση της Άνγκελα για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επανέλθει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «εκείνο που μετράει είναι αυτό που θα παρουσιάσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική από το 2010 έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη».

Και συνέχισε:

«Τα τρία μέρη (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) συμφώνησαν σε κάποια προγράμματα και αυτή είναι η βάση της συζήτησης. Περιμένω από την Ελλάδα να κάνει μια πρόταση και θα την συζητήσουμε.

Η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, στην εισαγωγική αναφορά της, υπογράμμισε ως «παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από δομικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».

Για το θέμα της ουκρανικής κρίσης ο αμερικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκαν υπέρ μιας διπλωματικής λύσης.

Ομπάμα και Μέρκελ προειδοποίησαν της Ρωσία για τον ρόλο της τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί «να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης με τη δύναμη των όπλων».


σχετικα αρθρα