Έκκληση προς τους πολίτες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Κατά την προγραμματική της ομιλία στη Βουλή η κυρία Φωτίου έκανε λόγο για «κατάρρευση του κοινωνικού κράτους», τονίζοντας ότι «αποτελεί υποκρισία από την πλευρά των εταίρων που αυτές τις ημέρες λένε στον πρωθυπουργό της χώρας και στον κ. Βαρουφάκη ότι αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και ότι επιθυμούν να βοηθήσουν, υπό τον όρο να συνεχίσουμε τις πολιτικές λιτότητας, των Μνημονίων και των πρωτογενών πλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση ενός χρέους που όλοι ξέρουν ότι δεν πρόκειται να ξεπληρωθεί».

Όπως είπε η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα σχέδιο που θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια δυνατότητα εργασίας και θα επανεντάξει τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης ενεργά στην κοινωνία.

Πρώτος στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με την κ. Φωτίου είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με ένα πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για προστατευτούν τα θύματα της κρίσης.

Αναφέρθηκε, στα μέτρα για ηλεκτρικό, διατροφή απόρων:

  • Άμεσα ξεκινάει η καταγραφή των απόρων ενώ θα αντιμετωπιστούν και ανάγκες στέγασης σε διαμερίσματα για άπορες οικογένειες.
  • Θα υπάρξει ειδική κάρτα μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε μακροχρόνια άνεργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα μέτρα που συμπληρώνουν τις παρεμβάσεις αυτές είναι, όπως έχει ήδη ειπωθεί, η αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων, η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανασφάλιστους ανέργους, η κατάργηση της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η επιδότηση της θέρμανσης.

Στην κατεύθυνση αυτή και με το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων θα ξεκινήσει καταγραφή των αναγκών και των επωφελούμενων.

«Η αποτύπωση θα πρέπει να είναι ταχύτατη, να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Οργανώσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα είναι οι φυσικοί σύμμαχοι και άμεσοι συνεργάτες τους οποίους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συντονίσει για να εντοπιστεί κάθε οικογένεια που έχει πραγματική ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

«Στόχος μας είναι η δημιουργηθεί μια ομπρέλα δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», είπε η κ. Φωτίου και ζήτησε συνεργασία με τα κινήματα αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, ξεκαθάρισε, όμως, ότι στα δίκτυα αυτά δεν χωρούν ο φασισμός και ο ναζισμός.

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει η οικοδόμηση ενός συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, με μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ένα «νέο ΕΣΥ στο χώρο της πρόνοιας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Θεανώ Φωτίου.

Εξάλλου, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας θα γίνει Οργανισμός Κοινωνικής Κατοικίας και θα αξιοποιηθούν άδεια διαμερίσματα και σχολάζουσα δημόσια περιουσία.