Με την σκέψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ΚΚΕ και του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι θα προσέλθει στις αίθουσες των Βρυξελλών για την διαπραγμάτευση

Τους λόγους για τους οποίους θα μνημονεύει τους αείμνηστους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το ΚΚΕ, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του στη Βουλή. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Επειδή θα είμαι κλεισμένος στις αίθουσες των Βρυξελλών θα προσέλθω σε αυτή την αίθουσα με τις εξής σκέψεις:

Πρώτον, θα σκέφτομαι ότι εκπροσωπώ, όχι μόνο το 40% του λαού που μας ψήφισε, αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατάω κατά νου από τη μία τις συγκινητικές προτροπές του κόσμου να μην κάνουμε πίσω και από την άλλη το εθνικό και ευρωπαϊκό μας καθήκον να βρούμε μία λύση».

Θα θυμάμαι την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει και να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα θυμάμαι παράλληλα τη σκληρή αλλά χρήσιμη κριτική του ΚΚΕ για την Ευρώπη των καρτέλ που θεωρεί τη δημοκρατία διακοσμητική  και ανεκτή μόνο στο βαθμό που οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα.

Πάνω από όλα όμως θα θυμάμαι αυτό το μάθημα που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το οποίο κάποιοι ξέχασαν. Ότι τον "yes man" δεν τον σέβεται ούτε αυτός στον οποίο λέει συνέχεια "ναι, ναι, ναι"».

Και κατέληξε: «Παράλληλα σας εγγυώμαι ότι θα πασχίσω να πω το "ναι" σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση, που δεν της δίνει άλλη  μία ώθηση. Ούτε "yes man" λοιπόν, ούτε "no man"», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.