Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Ένας από τους τομείς στους οποίους αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αποφάσεις και οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης είναι αυτός της ενέργειας. Και τούτο διότι ο προηγούμενος υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης είχε θέσει σε κίνηση μία σειρά πρωτοβουλιών (διαγωνισμοί υδρογονανθράκων, ΔΕΣΦΑ, ΤΑΡ, LNG) οι οποίες είχαν σκοπό να βάλουν δυναμικά τη χώρα στον διεθνή ενεργειακό χάρτη και είχαν αποκομίσει και εύσημα.

Ο νέος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης θα έχει αναμφίβολα διαφορετική οπτική επί όλων αυτών των θεμάτων. Αυτό άλλωστε πρεσβεύει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ενώ και ο ίδιος ο νέος υπουργός δεν έχει άμεση σχέση με τον ενεργειακό χώρο. Ωστόσο, θα κληθεί να αποφασίσει σύντομα επί σειρά θεμάτων με πρώτο και σπουδαιότερο αυτό του ΤΑΡ και του ΔΕΣΦΑ.

Ήδη, πριν από λίγες ημέρες, ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ δέχθηκε την επίσκεψη του πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγεφ. Ο αζέρος πρέσβης, που είναι ιδιαίτερα ενεργός, έχει στενότατη επαφή τόσο με το γραφείο της Socar στην ελληνική πρωτεύουσα όσο και με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ).

Ωστόσο, οι Αζέροι είναι συγκρατημένοι για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ΔΕΣΦΑ οπότε και θα φανεί αν θα δοθεί η οριστική έγκριση για την εξαγορά του 66% από τη Socar. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει αν, σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, η Κομισιόν κρίνει ότι η Socar, ως εταιρεία τρίτης χώρας δεν μπορεί να έχει στην κατοχή της πάνω από 49%.

Ο δεύτερος αφορά καθαρά στον ΤΑΡ. Η κυβέρνηση έχει επισήμως δηλώσει ότι θα σεβαστεί και θα στηρίξει τις συμφωνίες για τον αγωγό (αν και θα επιθυμούσε υψηλότερα τέλη διέλευσης), αλλά είναι επίσης σαφές ότι την ίδια στιγμή θα ήθελε να… παίξει και με τη Ρωσία στα ενεργειακά. Η ιδέα της Gazprom να αντικαταστήσει τον South Stream με ένα αγωγό προς την Τουρκίας και στη συνέχεια η δημιουργία στα ελληνοτουρκικά σύνορα ενός κόμβου φυσικού αερίου έχει ηχήσει ελκυστικά στα αυτιά στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Το ερώτημα βέβαια είναι πως θα καταφέρει η κυβέρνηση τόσο να προχωρήσει ο ΤΑΡ όσο και να «παίξει με τους Ρώσους». Ο ΤΑΡ εντάσσεται στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο που στοχεύει ακριβώς στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο ΤΑΡ «πάει πακέτο» με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar σύμφωνα με τους Αζέρους. Για αυτούς τους λόγους, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να διαβεί «ναρκοπέδιο» ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.