Με δύο παρομοιώσεις ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιχείρησε να εξηγήσει για ποιον λόγο ήταν λάθος το πρόγραμμα διάσωσης που επελέγη για την Ελλάδα.

Μιλώντας στην εκπομπή της Κριστιάν Αμανπούρ στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ελλάδα «έμοιαζε να ήταν σαν εξαρτημένη χρήστης ναρκωτικών και αυτό πρέπει να τελειώσει ή σαν άρρωστη αγελάδα από την οποία ζητούσαν συνέχεια γάλα και αυτό θα προκαλούσε το θάνατό της».

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, το πακέτο διάσωσης που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν το μεγαλύτερο της ιστορίας και μάλιστα, όπως είπε, «έπεσε στους πιο αδύναμους ώμους της Ευρωζώνης».

Σχολιάζοντας την πρόσκληση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς την Αθήνα να κατατεθεί στο Eurogroup μια βιώσιμη πρόταση προκειμένου να συζητηθεί με τους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «πολύ χαρούμενος» γι' αυτό γιατί -όπως ανέφερε- «αυτό είναι το μόνο που μας απασχολεί σε αυτή τη φάση».

«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης» συνέχισε, «είναι να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στη χώρα προκειμένου να μην γυρίσει πίσω στο 2009 και το 2010».

Τόνισε, όμως, πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια αποπληθωριστική παγίδα χρέους και την ίδια ώρα υπάρχει ένα "πληγωμένο" τραπεζικό σύστημα, αρνητικές επενδύσεις και μια δέσμευση που έχει αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4%».

Αναφέρθηκε σε «μύθους» που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες όπως είπε για το πρόγραμμα της κυβέρνησης και παρέθεσε ως παράδειγμα τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για τις οποίες είπε «ότι ήταν το 1% αυτών που έχασαν τις δουλειές τους».

Όταν ρωτήθηκε για το ποια θα είναι η αντίδρασή του σε περίπτωση που ο κόσμος θα πηγαίνει στα ΑΤΜ και δεν θα βρίσκει χρήματα, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να αποχωρήσει την Ευρωζώνη.