Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ο τέως Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν έχει παρά μία επιλογή κατά την αποψινή ομιλία του στη Βουλή: να ευχηθεί οι προσπάθειες του διαδόχου του να πετύχουν καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη περιπέτεια. 

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς θα δηλώσει αρωγός τόσο στη διαπραγματευτική προσπάθεια όσο και στην πορεία υλοποίησης της όποιας συμφωνίας, υπό μία και μόνον προϋπόθεση: αυτή να οικοδομεί σε όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του και να μην θέτει, κυρίως, σε κίνδυνο την ομαλή πορεία της Ελλάδας στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στην Ευρωζώνη.

Η παράταση και το παρασκήνιο

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς προφανώς δεν θα μείνει μόνον σε αυτό. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας έδωσε, κατά τους γαλάζιους της Συγγρού, πολλές αφορμές, τις οποίες ο τέως Πρωθυπουργός δεν θα αφήσει αναπάντητες. Μεταξύ αυτών, κυρίαρχη είναι η καταγγελία προς την προηγούμενη κυβέρνηση για την παράταση του μνημονίου μόνον κατά δύο μήνες, προκειμένου –κατά τους επικριτές – να παγιδευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι, όντως, το Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2014, όταν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν βρεθεί μπροστά στο αδιέξοδο της τρόικας, λόγω και της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, είχαν ζητήσει την τεχνική παράταση του μνημονίου. Αλήθεια, επίσης, είναι ότι δεν ήθελαν αυτή η παράταση να έχει διάρκεια 6 μηνών, όπως ζητούσαν οι ευρωπαίοι, καθώς κάτι τέτοιο θα ακύρωνε το αφήγημά τους για επικείμενη έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο, στον αντίποδα, εφόσον υπερψηφίζονταν από τους πολίτες είναι προφανές ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος (ή όποιος άλλος σύμμαχός τους) θα προχωρούσαν με ταχείς ρυθμούς στην υπογραφή της συμφωνίας για το τέλος της αξιολόγησης και του μνημονίου και τη δημιουργία της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. 

Στη συζήτηση αυτή υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος που ο κ. Σαμαράς δεν θα ξεχάσει να αναφέρει στην ομιλία του. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ίδια τη στάση του κ. Αλέξη Τσίπρα έναντι της παράτασης του μνημονίου ή της υπογραφής μίας νέας συμφωνίας. Ήδη στη Συγγρού έχουν βρει τις, όχι λίγες, αναφορές του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος και καλεί την κυβέρνηση να μη δεσμεύσει τη χώρα με όποια συμφωνία. Και είναι πλέον ει βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα ξεχάσει να το αναφέρει κατά την αποψινή του ομιλία ενώ, παράλληλα, θα δώσει απαντήσεις και σε αρκετά ακόμη που αφορούν σε μέτρα ή την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. 

Η ομιλία Σαμαρά θα ενέχει και το στοιχείο της προσωπικής δικαίωσης για την πολιτική που ακολούθησε, «γραμμή» πάντως που δύσκολα «περνά» σε αυτή τη συγκυρία της... εθνικής ανάτασης. Ωστόσο είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν θα απευθυνθεί απόψε μόνον στους 300 της Βουλής ή στους πολίτες που θα παρακολουθήσουν αλλά – αν όχι κατεξοχήν τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό – και στους γαλάζιους που, κάθε άλλο, παρά ψύχραιμα αντιμετωπίζουν την ήττα στις εκλογές.