Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Παζάρι για γερά νεύρα εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανάμεσα στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον, ενώ η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη και δεν δέχεται να υποχωρήσει. 

Το σκοινί το τραβούν και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και θεσμικοί εταίροι, και δεν είναι εμφανές αν θα σπάσει ή αν κάποιος προτίθεται να υποχωρήσει. Έπειτα από πολυήμερες συζητήσεις και πάρα πολλές συναντήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η διαπραγμάτευση βρέθηκε σε σημείο μηδέν. 

Η συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου στηρίζεται στο επιχείρημα ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και δεν θα πιέσουν περαιτέρω μια νέα κυβέρνηση που στηρίζεται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε κανείς στις 25 Ιανουαρίου. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί με μια βεντάλια στοχευμένων παρεμβάσεων και λογικών προτάσεων που είναι σε τελείως διαφορετική γραμμή από αυτή που κινούνταν το προηγούμενο πρόγραμμα να κάμψει την αντίσταση των πιστωτών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εντείνει τις προσπάθειες να εξηγήσει στους απαραίτητους κρίκους του ευρωπαϊκού κατεστημένου τη θέση της χώρας αλλά και της κυβέρνησής του. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες ο Πρωθυπουργός έκανε κυριολεκτικά μαραθώνιο για να πείσει για την ορθότητα των απόψεών του. 

Για την τελική μάχη έχουν επιστρατευθεί και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι είτε φανερά, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, είτε μυστικά θα ενεργοποιήσουν το δίκτυο των γνωριμιών τους ώστε να επέλθει ένας λογικός και έντιμος συμβιβασμός επωφελής για την ελληνική πλευρά και τα εθνικά συμφέροντα.