Την ανάγκη οι δύο πλευρές να σεβαστούν η μία τις απόψεις της άλλης, εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Κωνσταντινούπολη, ο Μισέλ Σαπέν σημείωσε πως «υπάρχει άλλος δρόμος όσο σεβόμαστε δύο βασικές αρχές» και διευκρίνισε:

Κατ’ αρχήν πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική ψήφο. Μια νέα κυβέρνηση επελέγη. Δεν μπορούμε να ζητάμε από αυτή την κυβέρνηση να κάνει ακριβώς αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεύτερον: Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν κανόνες στην Ευρώπη, στη σχέση με το ΔΝΤ, με την ΕΚΤ και με την ΕΕ. Θα πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και τότε θα υπάρχει περιθώριο συμφωνίας.

Ο γάλλος αξιωματούχος υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης των 240 δισ. ευρώ».

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να μπήκαν σε ένα παιχνίδι που δεν υπάρχουν κανόνες. Στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες. Οι Έλληνες ήταν πάντα μέρος του ΔΝΤ. Οι Έλληνες ήταν πάντα μέρος της ΕΕ σχεδόν από την σύστασή της. Οι Έλληνες από μόνοι τους υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ είναι η κεντρική τους τράπεζα. Όποτε σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούν και να εργαστούν», επεσήμανε ο Σαπέν.