Την οχύρωση του διαδικτύου με στόχο την δημιουργία μιας προστατευτικής ασπίδας για τους πολίτες και κυρίως τα παιδιά, αλλά και την κατοχύρωση της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη στην παρέμβασή της με αφορμή την ανανέωση αλλά και την ενίσχυση του φόρουμ για τη διακυβέρνηση του διαδικτύου, τόνισε ότι επειδή το διαδίκτυο είναι το όχημα για να επιτευχθεί ο στόχος της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς, που μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 4% τα επόμενα δέκα χρόνια - περίπου 500 δισ ευρώ, πρέπει να οχυρωθεί με μια θεσμική υποστήριξη και την κατοχύρωση μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

«Χρειάζεται υποστήριξη για ζητήματα ανοιχτά, όπως η Διαδικτυακή Ουδετερότητα, ώστε να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό το πεδίο για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, που είναι αυτές που μπορούν να επαναφέρουν τη χαμένη ευρηματικότητα στη ψηφιακή τεχνολογία στο ευρωπαϊκό έδαφος» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας  Σπυράκη έχει ως εξής:

«Το Διαδίκτυο είναι το όχημα για να επιτευχθεί ο στόχος της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς, της αγοράς που για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα ανοίξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τις πόρτες σε 500 εκατομμύρια εν δυνάμει καταναλωτές. Που μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής  Ένωσης κατά 4% τα επόμενα δέκα χρόνια - περίπου 500 δισ ευρώ.

Και για το λόγο αυτό χρειάζεται το διαδίκτυο να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη θεσμική υποστήριξη και κατοχύρωση μέσω μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

Κατοχύρωση για θέματα όπως είναι η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όπως είναι η προστασία των παιδιών μας, όπως είναι η ελευθερία του λόγου και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Χρειάζεται υποστήριξη για ζητήματα ανοιχτά, όπως η Διαδικτυακή Ουδετερότητα, ώστε να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό το πεδίο για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, που είναι αυτές που μπορούν να επαναφέρουν τη χαμένη ευρηματικότητα στη ψηφιακή τεχνολογία στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ως εκ τούτου το φόρουμ για τη διακυβέρνηση του διαδικτύου έχει, από την πρώτη φορά που συνεδρίασε το 2006 στην Ελλάδα, συμβάλλει πολύ θετικά στο διάλογο και την ανταλλαγή  των βέλτιστων πρακτικών. Αποτελεί ένα θεσμό που ενισχύει την αποτελεσματική κατάρτιση πολιτικής αναφορικά με το διαδίκτυο και γι' αυτό τάσσομαι υπέρ της ανανέωσης της εντολής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όχι μόνο γιατί θα πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στον ΟΗΕ, αλλά γιατί θα πρέπει μαζί και τώρα, να ξεκινήσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα ώστε να ολοκληρώσουμε την τόσο σημαντική για την οικονομία μας Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, αποχωρώντας από τα εμπόδια».