Η Ευρωζώνη μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο, για να παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της για μία μόνιμη συμφωνία, υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών στο πρακτορείο, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να δώσει περισσότερο χρόνο, εάν η χώρα αποδεχθεί ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, μαζί με την εποπτεία του, και δεσμευθεί να μην καταργήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης.

Άλλος αξιωματούχος, που εκπροσωπεί τους πιστωτές, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει πιο συνεργάσιμη στις πρόσφατες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, θα παρουσιάσει μία πρόταση στο αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την οποία θα ζητά να επιτραπεί η αύξηση του στοκ των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου κατά 8 δισ. ευρώ και την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε χθες, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της G-20 στην Κωνσταντινούπολη, ότι «βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διαμορφώσουμε αυτό που ορισμένοι μπορεί να αποκαλέσουν επέκταση ή οι Έλληνες πιθανόν να θέλουν να αποκαλέσουν μία γέφυρα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ότι βάση για τις συζητήσεις με την Ελλάδα αποτελεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι θα περιμένει να ακούσει τι θα πει η Ελλάδα. «Περιμένω να έρθει η Ελλάδα με μία βιώσιμη πρόταση και μετά θα συζητήσουμε γι' αυτήν» δήλωσε η κ. Μέρκελ.