Έχουμε πελατειακή διοίκηση και αυτό θα αλλάξει δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής. 

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που με έκανε να φρίξω με αυτά που είδα είναι η ύπαρξη σεκιούριτι μαζί με αστυνομική φρουρά στο υπουργείο. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μεταρρυθμίσεις βάσει ιδεοληψίας. Έκανε αντιμεταρρύθμιση».

Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, καταργήθηκαν χρήσιμες υπηρεσίες. «Ποιος δεν ήθελε την δημοτική αστυνομία»

Ο αναπληρωτής υπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον προκάτοχό του Κυριάκο Μητσοτάκη. «Βρήκα 400 ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις στο γραφείο μου που δεν συνεχίζονταν. Το μήνυμα ήταν ο υπουργός πάνω από τη δικαιοσύνη. Αυτά που εφάρμοσαν δεν ήταν νεοφιλελευθερισμός αλλά παραλογισμός. Ο προηγούμενος υπουργός διόριζε διευθυντές με δική του απόφαση. Με προσωπική του απόφαση έβαζε δικούς του διεύθυντες παραμερίζοντας άλλους με προφάσεις. Αναφέρομαι στον προκάτοχο μου για να πω ότι θα είμαστε το ακριβώς αντίθετο», είπε.

Σχετικά με τα μέτρα που θα εφαρμόσει πρώτα για την Δημόσια Διοίκηση, «Πρώτο μέτρο η αποκατάσταση των αδικιών. Δεν θα προχωρήσουμε με ad hoc στην επιλογή και αντικατάσταση προισταμένων. Δημιουργήθηκαν 260.000 περιγράμματα θέσεων και ο επόμενος έφερε οργανογράμματα. Κορόιδευαν την τρόικα».

Όπως εξήγγηλε ο ίδιος θα προχωρήσει σε αξιολόγηση υπαλλήλων χωρίς τιμωρητικά χαρακτηριστικά. «Θα φτιάξουμε virtual ΚΕΠ. Νέος υπαλληλικός κώδικας. Με ένα νέο και δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο από την επόμενη χρονιά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα οικονομικά. Θέλουμε να χτυπήσουμε τη διαπλοκή στο Δημόσιο».

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, τα πρώτα μέτρα, που, όπως σημείωσε «δεν αποτελούν μεταρρύθμιση», θα είναι η αποκατάσταση των αδικιών. Και συγκεκριμένα:

  • ανάκληση απολυμένων της διαθεσιμότητας (π.χ. καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες) μετά από μία μίνι διαδικασία κινητικότητας,
  • η αντικατάσταση των αντισυνταγματικών διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου και
  • θα αλλάξει το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, αλλά μέχρι τότε δεν θα γίνουν επιμέρους παρεμβάσεις

«Θέλω να ελπίζω ότι την επόμενη χρονιά, όταν θα έχει ανορθωθεί η οικονομία, θα μπορούμε να κάνουμε κάτι και στο μισθολογικό», τόνισε.