Την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης να καταβληθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σχολιάζει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Bild.

«Μήπως πράγματι οι  Έλληνες δικαιούνται πολεμικές αποζημιώσεις;» σχολιάζει η εφημερίδα η οποία κάνει μία ιστορική αναδρομή στην συνθήκη που υπέγραψαν το 1960 ο τότε καγκελάριος Αντενάουερ με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, σύμφωνα με την οποία έκλεινε το θέμα.  

«Ωστόσο στις επανορθώσεις δεν συμπεριλήφθηκε το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο προχώρησε η Ελλάδα το 1942 προς χάρη των ναζιστών και ήταν ύψους 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων ή 11 δισεκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει η Bild και καταλήγει: 

«Για αυτό και η απαίτηση της Ελλάδας αφού η συμφωνία Αντεναόυερ - Κωνσταντίνου δεν έκλεισε οριστικά το θέμα. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως ανθίσταται στις όποιες αξιώσεις της Ελλάδας».

Τι αναφέρουν άλλα γερμανικά ΜΜΕ

Το Spiegel για το ίδιο θέμα, αναφέρει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle ότι «το Βερολίνο αρνείται να πληρώσει για το αναγκαστικό δάνειο των Ελλήνων. Πρόκειται για 476 εκατομμύρια μάρκα του Ράιχ. Η κυβέρνηση του Τσίπρα ζητά τώρα πίσω τα χρήματα που η Ελλάδα αναγκάστηκε να δανείσει στο Γ´ Ράιχ. Η γερμανική κυβέρνηση όμως εμμένει στο όχι της».

Η Frankfurter Rundschau τονίζει στο ρεπορτάζ της ότι «το SPD στηρίζει την πολιτική του Σόιμπλε στο θέμα της Ελλάδας», επισημαίνοντας πως θεωρεί απαράδεκτο το θέμα των επανορθώσεων.

Για το ίδιο θέμα η Landeszeitung γράφει: «…πίσω στο διεθνές δίκαιο. Δεν είναι εύκολο να τραβήξεις μια διαχωριστική γραμμή. Καταρχήν το αναγκαστικό δάνειο που αναφέρει ο Τσίπρας είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Και κατά δεύτερο λόγο τα νέα αιτήματα για επανορθώσεις χρησιμοποιούνται συχνά σαν υπενθύμιση ότι η γερμανική ενοχή δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή».