Βολές κατά της κυβέρνησης έριξε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Κουτσούκος, για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Κουτσούκος καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειμμα σχεδίου ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι δεν έχει ούτε και σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ αμφισβήτησε τη διάθεση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές τις οποίες εξήγγειλε προεκλογικά.

«Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία προέρχεται από μια προεκλογική ρητορική υποσχέσεων, ψευδολογιών, που την κρατά δέσμια σε μια αναγκαία διαδικασία προσαρμογών εν όψει της επιβαλλομένης συμφωνίας» τόνισε.

Ο κ. Κουτσούκος πρόσθεσε:

Ποιο είναι το περιεχόμενο τη πρότασης; Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρουμε μόνο το περιτύλιγμα. Πώς έχει βαφτιστεί το περιτύλιγμα; Έχει βαφτιστεί ως γέφυρα. Τι είναι αυτή η γέφυρα; Είναι ένα νέο μνημόνιο; Είναι παράταση του υπάρχοντος μνημονίου; Είναι λίγο από τα δύο ή και τα δύο μαζί; Ας το βαφτίσει η Κυβέρνηση όπως θέλει.

Εκείνο που εμείς οφείλουμε να επισημάνουμε είναι η μεγάλη αντίφαση: Από τη μια μεριά μας κατήγγειλε η κυβέρνηση, γιατί δεν πήραμε την εξάμηνη παράταση που μας προσέφεραν οι δανειστές -και αυτό είναι αλήθεια-, ενώ όταν φέραμε εδώ να ψηφίσουμε τη δίμηνη παράταση, το τι ακούσαμε δεν λέγεται, γιατί παρατείνουμε για δύο μήνες το μνημόνιο και κρατάμε τη χώρα δεσμευμένη.

Πάντως ο κ. Κουτσούκος είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη συμφωνία για το καλό της χώρας. «Ευχόμαστε –επαναλαμβάνω- χάρη στους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, για τις οποίες εμείς συμβάλαμε με το πρόγραμμά μας, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα, να πάνε καλά τα πράγματα, να φέρετε κάτι καλύτερο. Δεν θα σας επιτρέψουμε, όμως, να οικειοποιηθείτε αυτές τις θυσίες και αυτούς του κόπους του ελληνικού λαού, τις δικές μας προσπάθειες, τις δικές μας ιδέες και τις πολιτικές που βρήκατε έτοιμες και ιδίως το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή μπορείτε και διαπραγματευόσαστε επειδή η Ελλάδα είναι όρθια. Διότι αν δεν ήταν όρθια, αλλιώς θα ήταν τα πράγματα. Σκεφθείτε τι συνέβαινε το 2009, όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 36 δισεκατομμύρια ενώ τώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση το οποίο μπορούμε να συζητάμε και να διαπραγματευόμαστε» είπε.