current views are: 2

10 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση15:15

ILO: Ενδεχόμενο Grexit θα αυξήσει την ανεργία στη Γερμανία

Στους κινδύνους που συνεπάγεται ενδεχόμενο Grexit αναφέρεται αναλυτής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). 

Δημοσίευση 15:15’
αρθρο-newpost

Στους κινδύνους που συνεπάγεται ενδεχόμενο Grexit αναφέρεται αναλυτής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). 

Στους κινδύνους που συνεπάγεται ενδεχόμενο Grexit αναφέρεται αναλυτής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). 

Ο Έκερχαρντ Έρνστ, ειδικός σε ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας, τονίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία. «Η γερμανική οικονομία θα έχανε περίπου 80.000 έως 150.000 θέσεις απασχόλησης σε διάστημα δύο ετών», δήλωσε από τη Γενεύη. Χαρακτηριστικά σημείοωσε ότι μία τέτοια απώλεια θα αντιστοιχούσε σε ποσοστιαία αύξηση του δείκτη ανεργίας κατά 0,2% έως 0,3%.

«Στην περίπτωση αυτή μιλάμε μόνο για ένα πιθανό σενάριο», διευκρίνισε ο Γερμανός οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, θα προκαλούσε σαφείς αβεβαιότητες, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, αυτό θα δυσχέραινε τις δυνατότητες των γερμανικών επιχειρήσεων να δανείζονται χρήματα που θα προορίζονταν για νέες επενδύσεις.

Πλήγμα για τις γερμανικές εξαγωγές

«Επιπλέον, χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία μπορεί να υποφέρουν από ενδεχόμενο Grexit», πρόσθεσε ο Ερνστ. Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν οι χώρες του εξωτερικού να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο εισαγωγών από τη Γερμανία. «Επομένως υφίσταται λιγότερο ένας άμεσος συσχετισμός με την Ελλάδα, αλλά πρόκειται κυρίως για έμμεσες επιπτώσεις στην γερμανική αγορά εργασίας», διευκρίνισε. 

Σύμφωνα με τον Έκεχαρντ Ερνστ, δυσκολίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν η Γερμανία και ως χώρα-δανειστής, καθώς σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η αποπληρωμή των δανείων θα καθίστατο δυσχερής. «Η Ελλάδα θα είχε πάλι ως νόμισμα τη δραχμή, θα έπρεπε να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των χρεών σε ευρώ», υπογράμμισε ο Γερμανός οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι ένα ασθενές οικονομικά ελληνικό κράτος θα έφτανε γρήγορα στα όρια των αντοχών του.


σχετικα αρθρα