Αποφασισμένος να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.

Κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Νικολούδης αποκάλυψε ότι από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, βρέθηκαν 3.500 άτομα, τα οποία έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, όπως τόνισε, το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει τα 2,5 δισ. ευρώ και άμεσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Δημόσιο χάνει ετησίως έσοδα 1 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καπνού

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς τόνισε πως οι έρευνες που διενήργησε για τη διαφθορά αποκάλυψαν ότι «μία δράκα οικογενειών νομίζει ότι το δημόσιο υπάρχει για να υπηρετεί το συμφέρον τους» και κερδίζουν τεράστια ποσά από προμήθειες, επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκά ή ελληνικά προγράμματα. Μάλιστα, τους χαρακτήρισε «κρατικοδίαιτο καπιταλισμό». Ανέφερε δε ότι πλέον καμία σύμβαση και καμία προμήθεια δεν θα δοθεί με τρόπο, που να επιτρέπει να δοθούν μίζες.

Ο κ. Νικολούδης εξαπέλυσε επίθεση και κατά των υπουργών Οικονομικών από το 1974 έως σήμερα, υποστηρίζοντας ότι έχουν ευθύνη γιατί δεν δημιούργησαν ελεγκτικούς μηχανισμούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ακόμη, αναρωτήθηκε πως η κρίση δεν εκδηλώθηκε νωρίτερα εξαιτίας της μεγάλης φοροδιαφυγής. «Οι Έλληνες πήγαιναν στον έφορο και πλήρωναν, το αντίθετο δεν γινόταν», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτόν τον πακτωλό χρήματος που το Δημόσιο έχει το δικαίωμα και το καθήκον να τον εισπράξει, δεν έχει δυνατότητα να το πράξει γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν ελεγκτές στο ΣΔΟΕ και στις εφορίες, ικανοί να ανταποκριθούν» είπε ο αρμόδιος υπουργός, ανακοινώνοντας τη λήψη άμεσων μέτρων. Πρώτον, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με αυτό το αντικείμενο και δεύτερον θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται στο ΣΔΟΕ η αρμοδιότητα να βεβαιώνει τον φόρο. Έως τώρα το ΣΔΟΕ, απλώς αποστέλλει τα αποτελέσματα ελέγχου στις εφορίες, οι οποίες έχουν αδυναμία να κάνουν έλεγχο, ώστε μετά να βεβαιώνουν τον φόρο.

Ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται από τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις κρίσιμες περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα, ώστε αυτό το κράτος να γίνει φυσιολογικό, που θα διέπεται σε μεγάλο βαθμό από τη νομιμότητα. «Παίρνεις ό,τι παλέψεις κι εγώ και όλη η κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε» ανέφερε.