Να μην περιοριστεί σε αψιμαχίες για την αμφισβήτηση των υποχρεώσεων της χώρας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, κάλεσε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Σε ομιλία του στην Καρλσρούη, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη επικρατεί ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα, ενώ όπως είπε «ο διάλογος με την Ελλάδα θεωρείται επιβεβλημένος. Διάλογος, όμως, που αναμένεται να οδηγήσει στην οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος. Θα συμβάλει έτσι στην ανάδειξη θεμάτων όπως η οικονομική στήριξη της ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, καθώς εάν «περιοριστεί σε αψιμαχίες για θέματα, όπως την αμφισβήτηση προηγούμενων υποχρεώσεων της, θα χάσει τη στήριξη που έχει κερδίσει και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμη χώρα». 

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στηρίζει αλλαγές πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιμένει τη θετική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης. Προειδοποίησε, πάντως, ότι κινδυνεύει να αλλάξει στάση, «αν η Ελλάδα ταυτιστεί με τις περιθωριακές κινήσεις διαμαρτυρίας στον ευρωπαϊκό χώρο».