Κάλεσμα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια για το τέλος της λιτότητας απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Τοποθετούμενος επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε επίτευγμα το γεγονός ότι «αυτή η κυβέρνηση μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να μετατρέψει ένα, σε εισαγωγικά, ιδιόρρυθμο βαλκανικό πρόβλημα, το ελληνικό πρόβλημα, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο».

Ως παράδειγμα έφερε τη δημόσια δήλωση του Προέδρου Ομπάμα προς την Καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία την κάλεσε να βρεθεί πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη μέσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι από το ζήτημα αυτό κρίνεται η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Τα ακούει αυτά η αντιπολίτευση; Αν τα ακούει, γιατί έρχονται εδώ διάφοροι βουλευτές της και μας λένε για το grexit;»

«Μεθαύριο θα υπάρχει ένα σφαγείο εις βάρος της ελληνικής εκπροσώπησης στο Eurogroup» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε πως «το πού θα καταλήξει, είναι θέμα συσχετισμών μέσα κι έξω από εκεί».

Γι αυτό, τόνισε, θα είχε μεγάλη αξία αν ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συμμετέχει στο πιο σημαντικό σήμερα, από άποψη θεσμικής εκπροσώπησης, κόμμα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αν στη Σύνοδο του κόμματος αυτού, που θα γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, θέσει με σαφήνεια το θέμα της υποστήριξης της ελληνικής πρωτοβουλίας για το χρέος και για να καταργηθεί η λιτότητα. 

«Εκεί θα αποδειχθεί αν εννοούμε ότι δεν κάνουμε μικροκομματική αντιπολίτευση και αν είμαστε έτοιμοι να συμπαρασταθούμε στους εθνικούς στόχους και στην εθνική προσπάθεια» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την κριτική στην αναφορά του κ. Βαρουφάκη για το 70% του προγράμματος, ο κ. Φίλης είπε:

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε την πολιτική δύναμη και διορατικότητα να μην μιλήσει μόνο με μια φράση. Είπε και κάτι άλλο που ξεχνιέται εύκολα από τους επικριτές. Ότι το μνημόνιο είναι καθεστώς και αυτό το καθεστώς εμείς θέλουμε να το ξηλώσουμε με μεθοδικές κινήσεις».

Στο σημείο αυτό μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τις προγραμματικές ομιλίες υπουργών τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ξηλώνουμε τον πυρήνα του μνημονίου που είναι η εσωτερική υποτίμηση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων».