Νέο αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος διέψευσε τις πληροφορίες περί εξάμηνης παράτασης.

Ο γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα συμφωνιας στο αυριανό Eurogroup» ενώ διαμήνυσε εκ νέου ότι «δεν διαπραγματευόμαστε νέο πρόγραμμα. Έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «λάθος» το δημοσίευμα περί πρόθεσης της Κομισιόν να χορηγήσει παράταση έξι μηνών στην Ελλάδα.

Θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα την Τετάρτη. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα, τελειώνουν όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά από την Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της G20 υπενθυμίζοντας ότι οι συμφωνίες που είχαν συναφθεί το 2010 και το 2012 συνεχίζουν να ισχύουν.

Το τρέχον πρόγραμμα «πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο μιας αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μόνο έτσι μπορούμε να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση», επανέλαβε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι άλλες συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αφού αυτή η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί.

«Θεωρώ ότι οι κανόνες είναι λίγο πιο σαφείς» για την Αθήνα, συνέχισε ο Σόιμπλε. «Αύριο θα ακούσουμε τις δεσμεύσεις τους, αυτό είναι καλύτερο από τις πληροφορίες που μεταδίδονται από την τηλεόραση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, υπήρξαν αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος στο αυριανό Eurogroup. Στις πληροφορίες δεν συμπεριλαμβάνονταν οι σχετικοί όροι.