«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε με τον ΟΟΣΑ τη λεγόμενη “εργαλειοθήκη”» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τοποθετούμενος επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως ο ελληνικός λαός «αποφάνθηκε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικό πρόσημο και ιεραρχήσεις. Αποφάσισε πως το να πιάσεις το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τη φοροδιαφυγή, είναι πιο σημαντικό από τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες».

Υπερασπιζόμενος τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, τόνισε πως «θα συζητήσουμε, αλλά δεν θα συζητήσουμε την "εργαλειοθήκη". Θα το πούνε βεβαίως οι ιστορικοί του μέλλοντος, εάν η "εργαλειοθήκη" ήταν όντως του ΟΟΣΑ, ή των δικών μας, που πέρναγαν μέσα τις δικές τους ιδέες». 

Αντίστοιχα αντιμετώπισε ο υπουργός και την προσφυγή της κυβέρνησης στις υπηρεσίες της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard - μιας εταιρείας με την οποία είχε συνεργαστεί και η κυβέρνηση Παπανδρέου, προκαλώντας τότε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

«Παίρνουμε συμβουλές και από τη Lazard για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το χρέος. Βεβαίως έδωσαν συμβουλές και σε ένα προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά ποτέ δεν είπαμε πως ξέρουμε τα πάντα. Θα υπηρετήσουν ένα διαφορετικό σχέδιο για το χρέος και τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

Τέλος για τα ζητήματα της στενής αρμοδιότητάς του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως προτεραιότητες του τομέα του είναι η προώθηση των εξαγωγών μέσω συντονισμού των παραγωγικών υπουργείων, η εισαγωγή καινοτομιών και η διεύρυνση του πεδίου των διμερών σχέσεων.

«Πριν την κρίση, είχαμε ραγδαία ανάπτυξη του τομέα του software. Η οικονομική μας διπλωματία μπορεί να βασίζεται στο λάδι και την ενέργεια - αλλά γιατί να μην βασίζεται και στο software και την κοινωνική οικονομία;», ανέφερε χαρακτηριστικά.