Να μην εγείρει η Ελλάδα ζήτημα απαίτησης γερμανικών αποζημιώσεων, τόνισαν οι επικεφαλής τεσσάρων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων Τύπου που παραχωρούν ξεχωριστά, στο περιθώριο της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, οι επικεφαλής των Σοσιαλιστών- Δημοκρατών, Πρασίνων, Χριστιανοδημοκρατών των Φιλελευθέρων, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα επιμένει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών- Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα, εκτίμησε ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν θα πρέπει να τίθεται κατά τέτοιον τρόπο και ότι ο σκοπός δεν είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, αλλά να βρεθούν λύσεις και να μην να υποσκάπτονται τα θεμέλια της ΕΕ μέσω "εθνικών εγωισμών"».

Ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Λάμπερτς είπε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις», ενώ εκτίμησε ότι η συζήτηση για συμφωνίες του παρελθόντος δεν βοηθά στη διευθέτηση της τρέχουσας κατάστασης, καθώς θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις, χωρίς «ριζοσπαστικοποίηση της ατμόσφαιρας που δεν προσφέρει τίποτα επί της ουσίας».

Ο Γκι Φέρχοφστατ, πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί «καλή στρατηγική» το να οπισθοδρομούμε ενασχολούμενοι με το παρελθόν, αλλά, αντ' αυτού, πρέπει να προχωράμε μπροστά, μεριμνώντας για το μέλλον.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βέμπερ είπε ότι «θα πρέπει να κοιτάμε το μέλλον και την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι θέματα που έχουν παρέλθει εδώ και πολλές δεκαετίες».