«Δεν αποτελεί μέρος του σεναρίου η περίπτωση grexit» τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle. O πρόεδρος της Κομισιόν, παράλληλα, κάνει λόγο για αμοιβαίες παραχωρήσεις.

Στην επισήμανση ότι πήρε από το χέρι τον Αλέξη Τσίπρα για να βγουν έξω από την αίθουσα τύπου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ απαντά ότι ήθελε να τον υποδεχθεί φιλικά και αντιστρέφει την ερώτηση λέγοντας: «Γιατί θα έπρεπε να μην τον υποδεχθώ φιλικά; Δεν βρισκόμαστε σε πολεμική αντιπαράθεση με του Έλληνες και με την νέα κυβέρνηση στην Αθήνα».

Στην ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει επιλέξει μια τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη και εάν αυτή την εντύπωση αποκόμισε και ο ίδιος από την προσωπική συνομιλία που είχαν, ο πρόεδρος της Κομισιόν απαντά:

Όχι δεν είχα αυτή την εντύπωση. Δεν συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά παρ' όλα αυτά υπήρξε μια εκατέρωθεν προσέγγιση απόψεων. Δεν μπόρεσα να δω την πλήρη ομιλία του συναδέλφου Τσίπρα την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Μου φάνηκε όμως ότι ήταν μια ομιλία που δεν διαπνεόταν από την βούληση να επιτευχθεί πάση θυσία συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Η Ευρώπη όμως έχει 21 δημοκρατίες και όχι μόνο την ελληνική και είναι θέμα του κυρίου Τσίπρα να καθορίσει το περιεχόμενο των θέσεών του ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Διότι δεν μπορεί μόνο οι «27» της ΕΕ ή τα 18 κράτη μέλη της ευρωζώνης να κινηθούν προς την πλευρά της Αθήνας. Εκεί απαιτείται μια αμοιβαία μετατόπιση, η οποία δεν μπορεί να είναι εντελώς συμμετρική.

Σημαντικό το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιούνκερ, αν οι Έλληνες αρνηθούν τους κανόνες δεν σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αυτό δεν αποτελεί μέρος του σεναρίου μου, δεν βρίσκεται στο πεδίο του ραντάρ μου. Προσπάθησα επί τρία χρόνια ως επικεφαλής του Eurogroup, ώστε να μην βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, να μην την βγάλουν και ώστε να μη μετακινηθεί μόνη της στο περιθώριο. Τώρα που τα πράγματα έχουν ησυχάσει δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους σενάρια και ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως δεν αποτελεί μέρος του εθνικού του σχεδίου. Θα προσπαθήσουμε από κοινού η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεγγύη του ενός συνεπάγεται την συνέπεια του άλλου. Το ένα προϋποθέτει το άλλο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί πάντως σημαντική βάση το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, στο οποίο αναφέρεται πως «εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε οι εταίροι θα μπορούσαν να κάνουν και αυτοί βήματα προς την κατεύθυνση της διάσωσης». 

Τέλος, ο κ. Γιούνκερ δεν διακρίνει κάτι μεμπτό στο ότι οι Γερμανοί θέλουν εξυγίανση του προϋπολογισμού ούτε όμως και η άλλη πλευρά κάνει κακό θέλοντας να διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.