«Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «απερισκεψία εταίρων που παίζουν με τους θεσμούς της Ευρωζώνης» και «δε μας δίνουν λίγες εβδομάδες γαλήνης για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας».

«Η ψήφος εμπιστοσύνης θα σημάνει την έναρξη της μεταμνημονιακής εποχής» υπογράμμισε, προσθέτοντας: 

Δεν θα αποδεχθούμε ούτε έναν όρο που θα ενισχύσει τη δίνη της κρίσης. Δεν θα ανεχθούμε ούτε μία από τις κόκκινες γραμμές που θυσιάζουν Έλληνες. Δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση.

Ο Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ένα πρόγραμμα που ευνοεί την «πυραμιδική λιτότητα» η οποία όπως λειτουργούσε με αποικιακά χαρακτηριστικά εις βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων.

«Πόσο ποσοστό του μνημονίου αποδεχόμαστε; 0%» τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «για να πάψει η δανειακή συμφωνία, που είναι τοξική, απαιτείται μία νέα συμφωνία, ένα νέο συμβόλαιο. Αμοιβαίες προσπάθειες, γύφυρα για μια νέα συμφωνία, αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφύγουμε τη ρήξη» σημειώνοντας ότι δεν θα εφαρμόσει την θεωρία παιγνίων αφού «δεν παίζεις με το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης».

«Μας ζητάτε να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε σε ρήξη, για να μας στηρίξετε» είπε ακόμη, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι σχήμα οξύμωρο, γιατί έτσι δεν διαπραγματεύσαι. Καλύτερα να κάτσουμε εδώ, να οργανώσουμε τα υπουργεία και να παίρνουμε εντολές από e-mail» τόνισε. «Οι κόκκινες γραμμές σας είναι και δικές μας, απλά εμείς έχουμε περισσότερες» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι γύρω στο 30% είναι το τοξικό μνημονιακό κομμάτι που θα απορρίψουμε.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που πηγαίνει σε Eurogroup όρθια και όχι σκυφτή» κατέληξε.