Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Ξεκάθαρη δέσμευση ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν κανονικά αναμένεται να λάβει ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή σε λίγη ώρα, με την οποία κορυφώνεται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, θα απευθύνει κάλεσμα στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος - όπως θα πει- θα πρέπει «να ξεκαθαρίσει αν θα ευθυγραμμιστεί με το ελληνικό αίτημα ή θα παραμείνει στην πλευρά της Άνγκελα Μέρκελ». 

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι το μνημόνιο τελείωσε το βράδυ των εκλογών και θα τονίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση. 

«Θα αναλύσουμε τις προτάσεις μας στο αυριανό Eurogroup, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω στις θέσεις μας. Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τη λαϊκή εντολή» θα υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός, ενώ θα αναφέρει ότι «μέσα σε λίγες ημέρες κάναμε το ζήτημα της Ελλάδας, όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο». 

Τέλος, θα τονίσει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει τα 1,9 δισ. ευρώ που οφείλονται στην Ελλάδα από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, καθώς και να αλλάξει το πλαφόν στα έντοκα γραμμάτια.  Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα αιτηθεί να της δοθεί η δυνατότητα μέρος των χρημάτων από τα κεφάλαια του ΤΧΣ να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.