Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις προσπάθειες για συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απορρίπτει «περίεργα» σενάρια περί παράτασης.

Το οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ, που ανήκει στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, επικαλούμενο ανώτατες πηγές της Κομισιόν, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα προτείνει στο Εurogroup φόρμουλα εξάμηνης παράτασης, αναδιοργάνωσης της τρόικας, μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5-2% και αποδοχή των ελληνικών ομολόγων (collateral) από την ΕΚΤ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη πρόταση.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Β. Σόιμπλε, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), διαμήνυσε: 

Δεν θα διαπραγματευτούμε αύριο ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε κλείσει με κόπο ένα πρόγραμμα. Αυτό έγινε στα τέλη του 2012. Συμφωνήσαμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα ελέγχεται κάθε τρίμηνο από τους τρεις θεσμούς, δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τους οποίους τώρα δεν τους αποκαλούμε τρόικα, γιατί αυτό προκαλεί δυσφορία στην Ελλάδα. Θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν αυτό. Μ' αυτούς τους τρεις θεσμούς.

Στην αναφορά-ερώτηση, δημοσιογράφου, ότι «η Αθήνα λέει ότι δεν θέλει να πάρει την τελευταία δόση», ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ωραία! Ουδέποτε πιέσαμε. Λοιπόν, κανένα πρόβλημα. Αλλά τότε έχουν τελειώσει όλα».

Περιμένω να δω τι θα πουν οι Έλληνες αλλά αύριο θα ακούσουμε δεσμευτικά πράγματα Αυτό που θα πει ο ΥΠΟΙΚ, αν πει κάτι όπως περιμένω θα ειναι οπως θεωρούμε η δεσμευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί εξάμηνης παράτασης είπε ότι «πρέπει να είναι λάθος αυτό. Κατ' αρχήν δεν το γνωρίζω και κατά δεύτερον δεν είναι αρμόδια η Κομισιόν».

Και σημείωσε: «Έχουμε αύριο συνεδρίαση του Εurogroup. Eκεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης. Θα λάβουμε γνώση και μετά θα σκεφθούμε ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα».