current views are: 1

10 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση18:58

Ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έθεσε ο Νίκος Κοτζιάς στο Βερολίνο (Βίντεο)

Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων​ έθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Δημοσίευση 18:58’
αρθρο-newpost

Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων​ έθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ. 

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε τις προγραμματικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τονίζοντας ότι προσέρχεται στη συνάντηση με αυτό το αίτημα. 

Εμφανής ήταν η δυσαρέσκεια του κ. Στάινμαγιερ, ο οποίος επιχείρησε να κλείσει κάθε συζήτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα θεωρειται λήξαν για τη γερμναική πλευρά. «Δεν αλλάζει τίποτα στη δική μας άποψη, όλα τα ζητήματα που αφορούν στις επανορθώσεις και κατοχικό δάνειο έχουν νομικά κλείσει». 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί μετά από τη συνάντησή τους, το κλίμα ήταν βαρύ, παρά το γεγονός ότι τους συνδέει χρόνια γνωριμία, καθώς ήταν συμφοιτητές στο ίδιο πανεπιστήμιο. 

Κατά τα άλλα, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως «το θέμα δεν είναι αν θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας – αυτό το κάναμε όλο αυτό το διάστημα – αλλά να εφαρμόσουμε μια διαφορετική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και θα είναι κοινωνικά δίκαιη».

Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οδήγησε μόνο σε αποτυχίες, σε κοινωνική κρίση, ανεργία και φτώχεια. 

«Σε συνεργασία με τους φίλους μας στην Γερμανία και στην ΕΕ θέλουμε να καταφέρουμε να δώσουμε πάλι πίσω την ελπίδα στη χώρα. Οι Έλληνες να αποκτήσουν πάλι την αυτοπεποίθησή τους. Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους την θετική εντύπωση ότι υπάρχει μέλλον», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και αναγνώρισε την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να πρόκειται για μεταρρυθμίσεις όχι σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή, την ολιγαρχία και θα βάλουν τέλος στην ανακατανομή. 

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα δεν ισχύουν καν οι νόμοι του καπιταλισμού, καθώς, παρά την ύφεση, κανένας ολιγάρχης δεν έχει καταρρεύσει. «Ελπίζουμε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να έχουμε την υποστήριξη της Ευρώπης. Γιατί είναι ένα κοινωνικά δίκαιο πρόγραμμα και ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού», τόνισε.

Κληθείς δε να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με την ύπαρξη Σχεδίου Β, με στήριξη από τρίτες χώρες, στην περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει στην σκληρή γραμμή, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:

«Το φαβορί μου είναι η Ευρώπη. Και ελπίζω η Ευρώπη να κατανοήσει ότι είναι το πιο αγαπημένο μας φαβορί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι αλληλεγγύη και κατανόηση».

Σημείωσε πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Ευρώπη, αλλά θα ακούσει «όλες τις πλευρές που θέλουν να μας δείξουν αλληλεγγύη». 

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊνμάγερ επισήμανε ότι η αλλαγή πλεύσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί κάποια ερωτηματικά και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες σχετικά με την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά και με το εάν το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας θα επεκταθεί ή όχι.


σχετικα αρθρα