Να ζητήσει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης προκειμένου να δώσει χρόνο στον εαυτό της και στην Ευρωζώνη για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας κάλεσε την Ελλάδα ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την Αθήνα.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Reuters, ο γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα την ώρα που οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επιχειρούν να βρουν μια λύση που θα κρατά τη χώρα στην Ευρωζώνη».

Για το αυριανό Eurogroup είπε πως είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει τις απόψεις της, επεσήμανε όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για παράταση του προγράμματος μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες. 

«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι η αναφορά και το πλαίσιο μας. Πρέπει να δούμε τι είδους λύσεις μπορούμε να αποφασίσουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο και όχι έξω από αυτό», είπε χαρακτηριστικά, ενώς σημείωσε πως η 16η Φεβρουαρίου θα είναι αποφασιστικής σημασίας και μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα χρειαστεί πολύ δουλειά και καλή πίστη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την κατανόησή του για τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αφού όπως είπε εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού, ωστόσο υπογράμμισε πως και η Αθήνα είναι αναγκαίο να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το ισχύον πρόγραμμα.

Ο Επίτροπος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα Grexit για την Ελλάδα λέγοντας: «Δεν υπάρχει σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Όλοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ».