«Πολλοί από αυτούς που σας αγάπησαν τους τελευταίους μήνες  ήταν οι ευνοημένοι του βαθέως πελατειακού κράτους» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» πρόσθεσε ότι αυτοί «τρύπωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να σωθούν και μάλλον σώθηκαν».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι συμφωνεί με τις εξαγγελίες για πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, του άμεσου ελέγχου των λιστών για τα εμβάσματα του εξωτερικού, για περικοπές στα προνόμια των πολιτικών.

Ζήτησε, όμως, «να υπάρξει και ένα σύστημα εξοστρακισμού των αποτυχημένων», προτείνοντας: «Όσοι δεν κατάφεραν να βγουν Βουλευτές να μην διοριστούν σε κρατικές θέσεις και αν διοριστούν να μην μπορούν να επανέλθουν στην πολιτική, αν δεν περάσουν 4 χρόνια».

Ζήτησε, επίσης, αυστηρό έλεγχο σε όλους τους υπόχρεους Πόθεν Έσχες. καθώς και τα κόμματα και οι βουλευτές να αποσπάσουν τον μισό αριθμό υπαλλήλων από αυτούς που δικαιούνται.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε:
 

Δεν είστε ο Καραμανλής που επέστρεψε από το Παρίσι μετά την πτώση της χούντας.Δεν είμαστε στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Οι κυβερνήσεις τους χθες ήταν δημοκρατικές κυβερνήσεις. Μας χωρίζουν πολλά από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι τους ψήφισαν και αυτούς το 2012. 2.5 εκατομμύρια σας ψήφισαν και εσάς – βάζω μαζί και τους ΑΝΕΛ. Είναι, λοιπόν, επικίνδυνο να μιλάτε για «επιστροφή της δημοκρατίας».  Όσοι διαφωνούν μαζί σας δεν είναι Μερκελιστές, προσκυνημένοι και υποτελείς. Μην αντιγράφεται τους ακροδεξιούς συνεταίρους σας, που μέχρι χθες σας θεωρούσαν κομμούνια και αντεθνικώς σκεπτόμενους. Βάλτε τέρμα στην επιζήμια πόλωση. Δεν μας χρειάζεται μια νέα εθνικοφροσύνη.  Ένας νέο πατριωτισμός μας χρειάζεται - μην τα μπερδεύετε.  

    

Ενώ έδειξε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο:
 

Μην μιλάτε τόσο εύκολα για εξεταστικές επιτροπές. Μην ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή. Οι πολιτικές αποφάσεις που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και αν ήσαν λάθος – που πολλές από αυτές, ήταν λάθος - δεν ήταν παράνομες. Σταματήστε τώρα τη συζήτηση για προδότες και αντιστασιακούς.