«Όποιος αγαπάει την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό της μέλλον και η ευρωπαϊκή της πορεία» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε «φληναφήματα» τα όσα είπε στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «εμείς δεν θα μηδενίσουμε το έργο σας, όπως κάνατε εσείς» και ευχήθηκε στον κ. Τσίπρα να πετύχει στη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, είπε ότι η ΝΔ δεν θα καταψηφίζει τα πάντα, τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα σας αφήσουμε να πάτε τη χώρα στα βράχια». Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο και αυτό -όπως είπε- αποδεικνύεται σήμερα.

«Θα σας στηρίξουμε φτάνει η πυξίδα σας να μην δείχνει τα βράχια» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάτι χειρότερο από την κωλοτούμπα, να πας τη χώρα κατευθείαν στα βράχια». 

«Όταν αναλάβατε εσείς η Ελλάδα είχε σχεδόν εξαλείψει τα ελλείμματα. Το κόμμα σας, μέχρι πριν από λίγο καιρό,  χαρακτήριζε εικονικά και ανύπαρκτα τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.  «Εμείς φτιάξαμε και εσείς βρήκατε. Βρήκατε τη χώρα μας σε ανάκαμψη όχι σε βαθιά ύφεση» τόνισε.

«Αν εσείς στέκεστε τώρα, είναι γιατί εμείς σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι παρέλαβε την χώρα με ύφεση στο 7% και οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ήταν στα 9,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τορπιλίζει» τις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι «επενδύσεις που ήταν έτοιμες έχουν παγώσει και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ έχει γίνει πάλι αντικείμενο ζωηρής συζήτησης και όλα αυτά κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία».

«Κάνετε την κωλοτούμπα και δεν νιώθετε την ανάγκη να πείτε μια συγγνώμη για όσα συκοφαντικά λέγατε σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ΝΔ.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «όταν κανείς αναλαμβάνει τη χώρα σε συνθήκες ασφυκτικές δεν έχει πολλά περιθώρια».  

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Μην μας κάνετε μαθήματα διαπραγμάτευσης. Μην μας προκαλείτε για το ποιος στέκεται όρθιος και ποιος σκυφτός. Σας εύχομαι όταν βγαίνετε από το Eurogroup να είστε το ίδιο όρθιος, όπως ήμασταν εμείς».

Τέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό για το κάλεσμά του στους πολίτες να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις:

«Λέγατε ότι δεν θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ γιατί δεν έχετε σπίτι έτσι κι αλλιώς, ποτέ όμως δεν καλέσατε τον κόσμο να πληρώσει. Τώρα οι υπουργοί σας δηλώνουν δημοσίως ότι ο κόσμος πρέπει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του για το καλό της πατρίδας. Άλλη ήταν η πατρίδα μας τότε κύριε Τσίπρα;» σχολίασε ο κ. Σαμαράς.

Τελικά που το πάτε, σε ρήξη ή σε δημοψήφισμα; Ελπίζω όχι...» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε:

«Σας θυμίζω την κρίση που προκάλεσε ο Παπανδρέου το 2011. Το φάντασμα της δραχμής στρογγυλοκάθισε τότε. Ελπίζω να μην έχετε κατά νου να κάνετε το ίδιο». 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη Σύνοδο του ΕΛΚ στην οποία θα συμμετάσχει, τονίζοντας: «Δεν θα πάω ως αντίπαλός σας, θα πάω για να στηρίξω τις προσπάθειες της Ελλάδας, ελπίζω να μην δίνετε εσείς όπλα στους εταίρους». 

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη ΝΔ εγγύηση για τη σταθερότητα της χώρας. «Η πολιτική ευθύνη είναι για τους δυνατούς δεν είναι για τα κορόιδα» σημείωσε και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό για το «πού το πάει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».