current views are: 2

10 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση22:27

Τσίπρας: Δεν υπογράφουμε παράταση – Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται (Βίντεο)

«Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάννης Βαρουφάκης, θα βρίσκονται 10 εκατ. Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια».

Δημοσίευση 22:27’
αρθρο-newpost

«Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάννης Βαρουφάκης, θα βρίσκονται 10 εκατ. Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια».

«Η απομείωση του χρέους είναι μια πολιτική απόφαση και μόνο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από το βήμα της Βουλής. Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια» και απέρριψε το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Μια κυβέρνηση που πριν καν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης έχει κερδίσει μια πρωτοφανή εμπιστοσύνη και αποδοχή στην ελληνική κοινωνία. Εμάς δεν μας στηρίζουν ισχυροί παράγοντες μέσα και έξω από τη χώρα. Εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη από την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» είπε, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο όνομα όλων των ευρωπαϊκών λαών».

Και τόνισε:

Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα βρίσκονται 10 εκατ. Έλληνες 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι 2,5 εκατομμύρια φτωχοί, οι 300.000 νέοι που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και της υποτέλειας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η αποδοχή του να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα ήταν αποδοχή ότι η δημοκρατία δεν έχει κανένα νόημα. Αυτή τη φορά δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική αλλαγή. Στις 25 Ιανουαρίου είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος. Όσοι επενδύουν σε αποτυχία της Ελλάδας, εθελοτυφλούν» δήλωσε ενώ τόνισε:

Όποιος υπονομεύει την κυβέρνηση είναι σαν να υπονομεύει την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης ανοίγει το δρόμο στους εχθρούς της δημοκρατίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Eίμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Όχι σε μια Ευρώπη με ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Είμαστε συγκάτοικοι και συνιδιοκτήτες στο κοινό μας σπίτι» και έστειλε μήνυμα προς το Βερολίνο:

Οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ. Η Γερμανία τραυματίζει τον ίδιο της τον εαυτό, την ίδια την Ευρώπη.

«Σε λίγες μόνο μέρες καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά σε παγκόσμιο ζήτημα. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται η διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2009 και μετά» πρόσθεσε.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από την ίδια την αποτυχία του και φυσικά από τη ψήφο του λαού μας. Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση. Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων. Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο.  Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη. Και η στήριξη δόθηκε για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές. Για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό. Καταστροφικούς για την οικονομία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε για το κρίσιμο θέμα του χρέους. Τους όρους δηλαδή και τις διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους. Το ζήτημα του χρέους δεν είναι ένα τεχνικό αλλά ένα πολιτικό πρόβλημα. Όσοι, λοιπόν, επιλέγουν τον δρόμο της λιτότητας, δε κάνουν τίποτα άλλο από το να  ανακυκλώνουν και να γιγαντώνουν το χρέος».

Και πρόσθεσε:

Τι ζητάμε λοιπόν σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Καταρχάς ζητάμε χώρο και χρόνο. Το πρόγραμμα-γέφυρα αυτό ακριβώς είναι. Η βραχυπρόθεσμη αυτή συμφωνία δεν θα εμπεριέχει όρους επιβολής λιτότητας. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Ούτε όμως πρόκειται για νέο δάνειο όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Αλήθεια η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει; Άκουσα χθες τον πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο στην κυρία Μέρκελ και να μη παίρνει απάντηση. Τι ακριβώς προτείνουν; Να πάρουμε κι άλλα δανεικά. Να πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας. Να αγνοήσουμε δηλαδή τόσο τον ελληνικό λαό. Μη  μας επαναλαμβάνετε και εσείς, εδώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσα παράλογα προτείνει ο κ. Σόιμπλε. Τα ξέρουμε αυτά τα επιχειρήματα. Πείτε μας λοιπόν κάτι πιο πρωτότυπο από το ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταστρέψει την οικονομία. Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα τονώσει τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Θα δημιουργήσει νέα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι «δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου. Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα, του περίφημου μειλ της τρόικα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Διεκδικούμε την αναγκαία απομείωση του ελληνικού χρέους. Που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup από το το 2012, αλλά ποτέ δε διεκδικήθηκε» και πρόσθεσε:

Η συμφωνία που προτείνουμε θα σέβεται τους κανόνες. Αλλά πάνω από όλα θα σέβεται τον ελληνικό λαό και τις επιλογές του.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα της παράτασης. «Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνιο, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Σε αυτή την εκδοχή, εμείς απλά θα εφαρμόζαμε τη λαική εντολή, θα νομοθετούσαμε το πρόγραμμά μας, χωρίς να μπορεί κανείς να μας εκβιάσει. Παίξατε τη χώρα στα ζάρια για να μην σας καταπιεί η ιστορία. Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων. Που τελείωσε στις 25 Γενάρη».

Και τόνισε «θέλω να διαβεβαιώσω τους έλληνες πολίτες, ότι αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Η υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δεν συνιστούν κανενός είδους μονομερή ενέργεια. Η υλοποίηση του προγράμματος έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και δεν σχετίζεται με ανάγκη για νέο δανεισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στις προτάσεις μας και θα φτάσουμε σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό» και κατέληξε:

Ακούσατε ένα καθαρό προγραμματικό λόγο και την χάραξη μίας κυβερνητικής πολιτικής που βάζει τους ανθρώπους αυτής της χώρας πάνω από όλα. Σε αυτούς τους ανθρώπους κάνουμε σήμερα με το κλείσιμο των προγραμματικών μας δηλώσεων το κάλεσμά μας. Πρώτα από αυτούς ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτούς δεν θα είμαστε τίποτα. Μαζί με τον λαό μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Γιατί όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν  υπέρ του Λαού και μόνον υπέρ αυτού θα τις ασκήσουμε.


σχετικα αρθρα