Με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία συναντήθηκε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Η σημερινή μας συνάντηση μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την ελληνική κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. «Αποφασίσαμε να συστήσουμε μια μόνιμη ομάδα συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. 

«Η συνταγή της λιτότητας αντί να αντιμετωπίσει την κρίση την βάθυνε ακόμη περισσότερο. Στη Σκύλλα της στασιμότητας και στη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού βρίσκεται η Ευρωζώνη. Οι υπερασπιστές της λιτότητας προσπαθούν να αποδώσουν την αποτυχία του Μνημονίου στην απουσία μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις δεν υπήρξαν... υπήρξαν απορρυθμίσεις. Υπήρξε προστασία των συμφερόντων της ολιγαρχίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. 
 
«Η Ελλάδα πρέπει να τολμήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ΟΟΣΑ ,ώστε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσωπο. Οι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε δεν θα γίνουν με βάση την προηγούμενη εργαλειοθήκη, αλλά με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις. Θα υπάρξει μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας με ΟΟΣΑ για συνεργασία στην ανάπτυξη και την απασχόληση» ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας.
 
«Ευχαριστώ τον κ. Γκουρία και τους συνεργάτες του για τη βοήθεια που δίνουν στον ελληνικό λαό. Βούληση μας οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στόχος είναι να αντιστρέψουμε τους εξαιρετικά αρνητικούς δείκτες», κατέληξε.
 

Γκουρία: Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε

Από την πλευρά του ο κ. Γκουρία είπε πως ο ρόλος του ΟΟΣΑ δεν είναι να υποδείξουμε στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. «Οι Έλληνες εκφράστηκαν με τη λαϊκή εντολή, εμείς θα σας ενημερώσουμε για το τι μπορείτε να κάνετε για φορολογία, είσπραξη φόρων, ενίσχυση ανταγωνισμού», είπε ο κ. Γκουρία. 

«Δεν είστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση» είπε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε πως «επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να επανέλθει η ανάπτυξη όχι μόνο στα λογιστικά βιβλία».  

«Η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι του ΟΟΣΑ», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως ο ΟΟΣΑ «έρχεται για συνεργασία και όχι υποδείξεις». «Δεν επιβάλλει μέτρα», είπε.

Ο κ. Γκουρία απάντησε «πως δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε κανένα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε». 

Νωρίτερα προσερχόμενος ο κ. Γκουρία είπε στον πρωθυπουργό ότι τάσσεται υπέρ των φόρων για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση του χρέους μέσω της ανάπτυξης.

«Είστε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για την Ευρώπη διότι μιλάτε για την ανάπτυξη» είπε, ο κ. Τσίπρας στον Άνχελ Γκουρία.