Την Άνγκελα Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον γερμανικό λαό εξύμνησε στο γερμανικό περιοδικό Stern ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο για την χώρα μας Eurogroup.

Στη συνέντευξή του στο περιοδικό, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε για τους Γερμανούς ότι «είναι οι καλύτεροι Ευρωπαίοι, καλύτεροι από τους Γάλλους, καλύτεροι και από εμάς τους Έλληνες».

Αναφερόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως είναι «η πιο έξυπνη πολιτικός στην Ευρώπη» και γι' αυτό «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Για τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι «είναι πιθανώς ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική υπόσταση και είναι δεσμευμένος Ευρωπαίος και ριζωμένος φεντεραλιστής».

Σχετικά με την κριτική που δέχεται από τη Γερμανία για το αίτημα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε:

Εάν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, τότε αυτό οδηγεί σε κούρεμα.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως για αυτό «μπορούμε να εφεύρουμε πολλές ονομασίες», επισημαίνοντας ότι η ελληνική, αλλά και η γερμανική γλώσσα «είναι ιδιαίτερα δημιουργικές». Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη. «Αν υποφέρουμε από κάποιας μορφής έλλειμμα στην Ευρώπη, τότε αυτό είναι το δημοκρατικό έλλειμμα» και πρόσθεσε ότι «τους θεσμούς, οι οποίοι αποφασίζουν για τις τύχες των ανθρώπων, τους αλλάζουμε σε ζώνες χωρίς δημοκρατία» και «από αυτό επωφελούνται οι μαύρες δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».