Την επιστροφή 3.900 δημόσιων υπαλλήλων στις θέσεις τους προανήγγειλε για ακόμα μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι οι 1.060 εξακολουθούν να μισθοδοτούνται λόγω ύπαρξης δικαστικών αποφάσεων. 

Μιλώντας στο Mega, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η συνολική δαπάνη για την επιστροφή των υπαλλήλων ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ αλλά τα 9 εκατ. ευρώ ήδη καταβάλλονται, άρα το πραγματικό κόστος θα είναι γύρω στα 24 εκατ. ευρώ.  

Οπως εξήγησε οι απολυμένοι της ΕΡΤ δεν είναι αρμοδιότητα του δικού του υπουργείου «αλλά δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί η ΕΡΤ έχει ιδία χρηματοδότηση με αυτό το ειδικό τέλος».

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί τρόπος «χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες να κόψουμε λιγότερο αναγκαίες δαπάνες για να βρούμε χρήματα" και πως "κακά τα ψέματα στο τέλος θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα μέρος από το κονδύλι των 15.400 προσλήψεων». 

Επεσήμανε ότι επειδή έχουν δημιουργηθεί οξυμένες δαπάνες αυτό το διάστημα και πριν επιστρέψουν οι απολυμένοι «θα προηγηθεί μια διαδικασία μίνι κινητικότητας», θα ζητηθεί δηλαδή από όλα τα υπουργεία να στείλουν θέσεις στο προφίλ αυτών που επιστρέφουν και όσοι από αυτούς που επιστρέφουν θελήσουν να πάνε σε αυτές τις θέσεις θα τις καταλάβουν. 

Οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν στις παλιές τους θέσεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός, και θα περιμένουν το δεύτερο μεγάλο κύμα κινητικότητας που θα ακολουθήσει όταν θα έχει γίνει πλήρης και αναλυτική καταγραφή των αναγκών του Δημοσίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η διαδικασία κινητικότητας της κυβέρνησης αυτής διαφέρει γιατί «δεν γίνεται με το περίστροφο της απόλυσης».