Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις εν όψει του Eurogroup, που προκαλεί φόβους, μιλούσε χθες η Wall Street Journal.

«Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προκαλεί φόβους στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των G20, των μεγαλύτερων οικονομιών, στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ωθεί την Ελλάδα πλησιέστερα στην πτώχευση και πιθανόν ακόμη και στην αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη. Εξέλιξη που οι οικονομικοί ηγέτες του κόσμου φοβούνται πως θα μπορούσε να διασπάσει την Ευρωζώνη και να την ρίξει πίσω στην ύφεση και κατ' αυτόν τον τρόπο να υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη»- σημείωνε η αμερικανική εφημερίδα. 

Οι εικασίες της δεν στηριζόταν στον αέρα. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε ότι η Ευρώπη «δεν διαπραγματεύεται νέο πρόγραμμα» καθώς και ότι συμφωνίες που είχαν συναφθεί το 2010 και το 2012 συνεχίζουν να ισχύουν. Είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις του Μοσκοβισί ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο βρίσκεται σε ισχύ. Το μόνο παρήγορο, ήταν οι δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ ότι το Grexit δεν αποτελεί μέρος του σεναρίου του. 

Η αλήθεια είναι ότι χθες, ενώ πλησιάζαμε προς τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι εταίροι σκλήρυναν τη στάση τους, προδιαγράφοντας ένα ναυάγιο στις σημερινές συνομιλίες.  

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τήρησε ανάλογα σκληρή στάση από το βήμα της Βουλής δηλώνοντας ότι «εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν μπορείς να πας σε διαπραγμάτευση». Η διελκυστίνδα τέντωσε επικίνδυνα. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα, δήλωσε ότι για πρώτη φορά στο Eurogroup πάμε όρθιοι, όχι σκυφτοί, ξεχνώντας...

Παρόλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση (και κάποιοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης) συνέχιζαν να πιστεύουν ότι υπάρχει έδαφος για αμοιβαίες υποχωρήσεις και- τελικά, για επίτευξη συμφωνίας με αμοιβαίο συμβιβασμό. Δεν μιλούσαν φυσικά για σήμερα- αν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη. Πιθανολογούν όμως ότι ενδέχεται να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 16ης του μηνός. Αφού μεσολαβήσει και η Σύνοδος Κορυφής, η πρώτη για τον Αλέξη Τσίπρα. Και φυσικά, τα όσα διαμειφθούν στο προσκήνιο και (κυρίως) στο παρασκήνιο.