Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή και τη χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, στη Βουλή, σχετικά με τη «ρήξη» ως διαπραγματευτικό χαρτί, ενόψει της διαπραγμάτευσης, ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη.

«Όταν λέμε "ρήξη" εννοούμε το "grexit"» αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη και προσθέτουν ότι «όταν, όμως, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας γιατί αποδυναμώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Σημειώνουν ότι ανεβαίνουν τα επιτόκια, άρα απομακρύνεται η δυνατότητα επανόδου στις αγορές, φεύγουν καταθέσεις και έτσι αυξάνεται η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, καταγράφεται μεγαλύτερη υστέρηση στα έσοδα, αποθαρρύνονται οι επενδυτές, μειώνεται η κατανάλωση.

«Πώς λοιπόν να διαπραγματευθείς σκληρότερα με μία οικονομικά ασθενέστερη χώρα;» αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η χώρα είχε φτάσει στο σημείο εξόδου από το μνημόνιο με πολύ κόπο, για να υπογραμμίσουν: «Η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις κόκκινες γραμμές που εμείς είχαμε θέσει στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο του μνημονίου και τη μετάβαση στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (όχι μείωση μισθών και συντάξεων, όχι ξανά άνοιγμα ασφαλιστικού κλπ)».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «δυστυχώς δεν έχουμε συμμάχους όταν ο υπουργός Οικονομικών- όχι από πρόθεση- προσβάλει το σύνολο των ομολόγων του που έχει συναντήσει» και προσθέτουν ότι όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους εξίσου σημαντικούς με τον κ. Βαρουφάκη.

Τέλος επισημαίνεται, ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Κάμερον, έκανε σύσκεψη για grexit «για να χτυπήσει το ευρώ» και με το βλέμμα στην κυβέρνηση διερωτώνται: «Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;». 

TAGS