Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση του προγραμματισμένου Eurogroup προσδιορίζει η κυβέρνηση την δρομολόγηση της όποιας λύσης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι τελικώς θα επιτευχθεί αμοιβαία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων της, αφού προηγουμένως όμως η κυβέρνηση θα έχει διέλθει από τις Συμπληγάδες Πέτρες του σημερινού Eurogroup και του αυριανού συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Κοινώς πιστεύουν ότι και οι δύο συνεδριάσεις θα είναι σκληρές και επίπονες και δεν θα οδηγήσουν σε οριστικά συμπεράσματα, ούτε ασφαλώς σε αμοιβαία συμφωνία.

Στο πρώτο συμβούλιο που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας το παρόν ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν αποκλείονται και εκπλήξεις όπως για παράδειγμα ένα τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ, παρ' όλο που και οι δύο πλευρές μέχρι τώρα παίζουν κρυφτούλι και μεταθέτουν μία αναπόφευκτη εν τέλει συνάντηση.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ενώ έχουν βρεθεί συγκλίσεις πολλά θέματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν ανοιχτά και δεν έχουν ακόμη "κλειδώσει".

Το συνολικό πλαίσιο έχει περιγραφεί όμως υπάρχουν ακόμη μαύρες τρύπες που δεν έχουν κλείσει.

Πρώτα απ' όλα αναζητείται μία φόρμουλα ούτως ώστε χωρίς να φανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει θεαματική υποχώρηση να αποδεχτεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος -όπως κι αν ονομαστεί αυτό- εξέλιξη που θα ικανοποιούσε και τους εταίρους αφού θα είχαν στα χέρια τους μία δέσμευση για υλοποίηση μίας συμφωνίας.

Το θέμα που καίει όμως πρωτίστως την κυβέρνηση αφορά στο να αποδεχτούν οι εταίροι μας να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να κατέβουν πολύ από το 4,5% που ισχύει σήμερα στο 1-1,5%. Επίσης, κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν απόλυτη γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων εκφράζουν την ελπίδα πως οι δανειστές δεν θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να αποδεχτεί πράγματα με τα οποία δεν συμφωνεί καθόλου.

Πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ και θεωρούν ότι βοήθησε στην προώθηση των ελληνικών προτάσεων.