Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν τα κομματικά επιτελεία τα τεκταινόμενα στην οικονομία  και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Στο επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη εκτιμούν πως τα πράγματα είναι οριακά και πως θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία. Στο Ποτάμι είναι αποφασισμένοι να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση αν χρειαστεί εφόσον τα πράγματα πάρουν λάθος τροπή και η κυβέρνηση χρειαστεί στήριξη. Ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου καθώς πιστεύουν πως το πλάνο διαπραγμάτευσης δεν είναι ξεκάθαρο και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αντί να χτίζουν γέφυρες προσέγγισης τις γκρεμίζουν και εκτιμούν πως αυτή την ώρα δεν υπάρχει ουσιαστικός σύμμαχος με την ελληνική πλευρά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων ανησυχεί βαθύτατα για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Αυτή του την ανησυχία την εκδήλωσε και κατά τη συζήτηση στη Βουλή . Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φοβάται πως μπορεί να προκύψει είτε νέο μνημόνιο είτε δύσκολες καταστάσεις, όπως στην Κύπρο, αν δεν γίνει με ορθό τρόπο στροφή της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείουν μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ αν προκύψει αδιέξοδο κατά τις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση να ζητήσει εκ νέου νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό μέσω δημοψηφίσματος ή ακόμη και εκλογών αφού το μετεκλογικό σκηνικό στην παρούσα συγκυρία ευνοεί τον κύριο Τσίπρα.

Σε μια τέτοια περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται πως η χώρα θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα. Στη Χαριλάου Τρικούπη επίσης έχουν αποφασίσει να βοηθήσουν την κυβέρνηση αν παραστεί ανάγκη.