«Διαγραφή χρέους μέσα στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και προσθέτοντας ότι το μνημονιακό κοινοβουλευτικό τόξο έπρεπε να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Μάκη Γεωργίου στον Real Fm ο κ. Μητρόπουλος είπε για το κυβερνητικό επιτελείο που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ότι «πάνε να πολεμήσουν για τη μετα-μνημόνιο εποχή. Με καλύτερες συνθήκες και οιωνούς οδεύουν προς της εσπερία».

Παράλληλα, εξέφρασε πικρία για την στάση του μνημονιακού κοινοβουλευτικού τόξου στη Βουλή, λέγοντας ότι έπρεπε να στηρίξουν την κυβέρνηση «όχι μόνο για λόγους αυτοκριτικής αλλά και για να σηματοδοτήσουν έναν συμβολισμό. Έπρεπε να υπήρχαν άλλοι 30-40 βουλευτές. Ήταν μίζεροι και φειδωλοί Σαμαράς, Βενιζέλος και Θεοδωράκης στη στήριξη». 

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Βαρουφάκη σχετικά με το 70% του Μνημονίου απάντησε: «Φοβάμαι ότι πολλοί που κριτικάρουν την αποστροφή αυτή δεν έχουν καταλάβει ότι οι δανειστές ήρθαν και έβαλαν στο τραπέζι τέσσερις ρήτρες. Εκεί έχτισαν 2.000 μέτρα και έμεναν άλλα 1.000 για να ολοκληρωθεί το πλαίσιο». Ο κ. Μητρόπουλος μίλησε για την ρήτρα εσωτερικής υποτίμησης, τη ρήτρα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, τη ρήτρα ρευστοποίησης δημόσιας περιουσίας και τη ρήτρα «βουλγαροποίησης» του κοινωνικού κράτους. «Το πυρηνικό μνημόνιο είναι το 30% με βάση αυτές τις ρήτρες, κατά τη βαρουφάκεια ρήση. Έχτισαν οι δανειστές ευφυώς και δέχτηκαν αυτά τα μέτρα. Ο Βαρουφάκης είπε ότι τοι πυρηνικό μνημόνιο εγώ αυτό θα αμφισβητήσω.» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με το «πάση θυσία στο ευρώ;» απάντησε:

Όσο ο λαός μας έχει 320 δισ. στην πλάτη και αυτό το θέμα υπερδιογκώθηκε μέσα στην Ευρωζώνη, εκεί πρέπει να τεθεί το θέμα του χρέους. Η θέση μου είναι ότι θα είναι επικίνδυνο για τον λαό μας να φύγουμε από την Ευρωζώνη με 320 δισ. στην πλάτη του λαού. Διαγραφή του χρέους πάση θυσία εντός ευρώ με ρήτρα ανάπτυξης. Να καταλάβουν και οι δανειστές ότι δεν μπορούν να φορτώνουν στον λαό τις ρήτρες και να είναι δεμένοι χειροπόδαρα.

Για τον υπουργό Οικονομικών ο αντιπρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι «ο Βαρουφάκης έγινε πλανητικό πρόσωπο έχει φύγει μπροστά. Ήταν έτσι χρόνια ο Βαρουφάκης. Ήξεραν όλοι ότι έχει επικοινωνιακό άστρο. Είναι ο ευφυέστερος και ο επικοινωνιακότερος».

Ο Αλ. Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι «έχει μπει ένα πρόγραμμα στο τραπέζι. Οι δανειστές θα εμφανιστούν ενδοτικότεροι. Θα ειναι υποχωρητικότεροι και αν αποφασίσουν δεν θα είναι χειρότερα από τα σημερινά. Να πάρουμε πίσω τη ρήτρα εκχώρησης κυριαρχίας».

Παράλληλα τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση «σε καμία περίπτωση δημοψήφισμα». 

«Ο λαός διαπίστωσε υπερηφάνεια αξιοπρεπή στάση και δεν θα έχει την αγωνία να φέρει αμέσως αποτέλεσματα αλλά για διαρκή διαπραγμάτευση» κατέληξε.