Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ευρύτερη αποδοχή της κυβέρνησης σε... αντιπαραβολή στοιχείων των δημοσκοπήσεων επί κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.

Στην πρώτη, μάλιστα, από αυτές, η αποδοχή της κυβέρνησης Παπανδρέου έφθασε το 83%, έναντι του 79% της αποδοχής της σημερινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρέθεσε το ΠΑΣΟΚ:

- Η κυβέρνηση Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε κυβέρνηση καθολικής αποδοχής, καθώς στην πρώτη μετεκλογική έρευνα της Public Issue (για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΙ) το 83% διάκειται θετικά απέναντί της. Θετικές εντυπώσεις για τη νέα κυβέρνηση εκφράζει και το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Μάλιστα η εφημερίδα προκειμένου να δείξει το «εύρος» της αποδοχής έχει συγκρίνει αντίστοιχες μετεκλογικές έρευνες για την κυβέρνηση του 2004 (73%) και του 2007 (57%).

- Λίγο αργότερα ξεκινούν έρευνες για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, το επίδομα αλληλεγγύης θεωρήθηκε θετικό από το 85% και η επιβολή φόρου στις επιχειρήσεις από το 66,3%.

- Επίσης οι ψηφοφόροι επιδοκίμασαν τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα θέματα ασφάλειας του πολίτη, το περιβάλλον, την τρομοκρατία και φυσικά τη δημόσια σπατάλη (56,7%) μεταξύ άλλων.

Επίσης σε διάφορες έρευνες είχαμε δει τίτλους, όπως:

- (Νοέμβριος 2009): «58,2% η κυβέρνηση τα πάει καλά και έχει ήθος»

- (Δεκέμβριος 2009) «η κυβέρνηση μοιάζει να έχει πετύχει το στοίχημα της δίκαιης κατανομής των βαρών»

- (Δεκέμβριος 2009) «οι πολίτες βάζουν πλάτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση»

Μετά αρχίζουν οι έρευνες για τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης όπου:

- Το 59,7% επιδοκιμάζει τις κινήσεις Παπανδρέου καθώς κρίνει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

- Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

- Το 53,9% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης στις πρώτες εκατό ημέρες και το ΠΑΣΟΚ το χωρίζουν 11 μονάδες από τη ΝΔ.

Σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα προβλήματα της οικονομίας, το 58,6% τον κρίνει θετικά και το 55,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο.

- Το καλύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (Ιανουάριος 2010) ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με διαφορά από τα υπόλοιπα στελέχη και με αποδοχή τόσο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.