Έτοιμος να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες, με θέμα την Ελλάδα, σημειώνοντας βέβαια ότι οι συζητήσεις γίνονται πάντα με βάση το υφιστάμενο ελληνικό προγράμμα.

«Θα καλωσορίσουμε τον νέο υπουργό οικονομικών της Ελλάδας. Θα ακούσουμε τα σχέδια και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα. Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι σημαντικό να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και να παραμείνει στη σωστή τροχιά. Πρώτα θα ακούσουμε ποιες είναι οι ιδέες και οι φιλοδοξίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και μετά θα συζητήσουμε. Σημείο εκκίνησης των συζητήσεων θα είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος της Ευρωζώνης την Παρασκευή, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι θα ακολουθήσει Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας στο ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα από το σημερινό Eurogroup» προσθέτοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει».

«Είμαστε περίεργοι για το τι θα παρουσιάσει o Γιάνης Βαρουφάκης στη συνεδρίαση» σημείωσε, αναφερόμενος στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση της Αθήνας για πρόγραμμα-γέφυρα που θα δώσει χρόνο και ανάσα ώστε να υπάρξει αμοιβαίως επωφελής συμφωνία. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται, επίσης, ο ΠΡωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπ0ρόεδρος της κυβέερνησης, ΓΙάννης Δραγασάκης, ενώ έντονο είναι το παρασκήνιο και αφορά σε επικείμενες σημαντικές συναντήσεις με αξιωματούχους που μετέχουν στη διαπραγμάτευση.