Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, εμφανίζεται ο νέος υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Άκουσα τόσες πολλές φορές (σ.σ. Από προηγούμενες κυβερνήσεις) “θα πολεμήσουμε τη διαφθορά”» τόνισε και προσέθεσε: «Πάντα έμενα σιωπηρός και αναρωτιόμουν: “ Γιατί δεν το έκαναν;».

Όπως εξηγεί στο AFP ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τη διαφθορά, «η κυβέρνηση με προσέγγισε» για τη θέση του υπουργού «γιατί έχει πράγματι τη βούληση να δράσει σε αυτόν τον τομέα». 

Όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, η μάχη κατά της διαφθοράς ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσης της κυβέρνησης, και ο κ. Νικολούδης βρίσκεται υπό πίεση για να παρουσιάσει αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό «χαρτί» στις συνομιλίες με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, η πρώτη του αποστολή είναι να βρει και να εισπράξει τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτων φόρων από αδήλωτους φόρους. 

Ως απερχόμενος επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο Νικολούδης έχει ήδη διαβιβάσει περισσότερα από 3200 έγγραφα στον ΣΔΟΕ, τα οποία πιστεύει πως είναι αποδείξεις φοροδιαφυγής. 

Οι υποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν συνολικό μέγεθος 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. είναι εισπράξιμα, επεσήμανε  ο κ. Νικολόυδης

Οι πόροι αυτοί, αναφέρει το AFP είναι απαραίτητοι για τη χρηματοδότηση των μέτρων κοινωνικής πολιτικής που σκοπεύει να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας

Τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη είναι ένα μικρό μόνο μέρος των 28.000 υποθέσεων που εξέτασε η αρχή από το 2011, αλλά όπως εξηγεί, είναι «τα εμφανέστερα, τα πιο σοβαρά».

Το «κλειδί» για την ανάκτηση των χρημάτων, σημειώνει ο υπουργός κατά της Διαφθοράς, βρίσκεται στην αναμόρφωση του δυσκίνητου γραφειοκρατικού συστήματος εξαιτίας του οποίου έχει συμφόρηση στις εφορίες, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να «λιμνάζουν». 

«Εάν δεν αλλάξουμε το σύστημα θα αποτύχουμε. Ο φόρος θα πληρωθεί, αλλά πότε; Ο χρόνος είναι το πρόβλημά μας» εξηγεί. 

Ο κ. Νικολούδης προτείνει ένα απλούστερο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο στους φοροφυγάδες θα προτείνεται μία μορφή αμνηστίας ώστε να αποπληρώνουν τους φόρους που χρωστούν στο κράτος. 

«Ο καθένας αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία. Πρόκειται να ρωτήσω το προσωπικό εάν θα εργαστεί με βάση τις αρχές μου» είπε, παραδεχόμενος ωστόσο πως κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν. 

Μετά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Νικολούδης δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει το λαθραίο εμπόριο τσιγάρων και καυσίμων. 

ΠΑΝ.ΒΕΛ.