Στο σημερινό, κρίσιμο, Eurogroup αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές άρθρο του.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τη σημασία της διαπραγμάτευσης «τεράστια» καθώς όπως αναφέρει, «το διακύβευμα είναι το μέλλον του ευρώ».

Μεταξύ άλλων, το Bloomberg υποστηρίζει ότι «το υπάρχον πρόγραμμα, όπως αναγνωρίζεται ευρέως, έχει αποτύχει, καθώς επέβαλε πάρα πολύ λιτότητα, ισοπέδωσε την οικονομία και, ως αποτέλεσμα, απέτυχε να κρατήσει υπό έλεγχο το ποσοστό του χρέους σε σχέση με το εθνικό εισόδημα».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος διατυπώνει την άποψη ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την περιοδεία του στις πρωτεύουσες της ΕΕ, υπαναχώρησε πολύ από αυτή τη θέση (για το χρέος). Σήμερα, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί απευθείας διαγραφή, αλλά την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους».

Για δε τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως οι πιστωτές της Ελλάδας «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν κάτι νέο», στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για μια διαστροφή που αγγίζει τα όρια της ψυχοπάθειας να προσπαθήσεις να διακόψεις αυτή τη συνήθεια, τη στιγμή που η ξαφνική ακλόνητη σκληρότητα απειλεί την επιβίωση του ευρωσυστήματος».

Όπως επισημαίνεται, «οι λεπτομέρειες της νέας πρότασης της Ελλάδας για την δημοσιονομική πολιτική έχει την σημασία της, αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία θα έχει η βούληση των δύο μερών να επιτύχουν συμφωνία. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν πολλές ενδείξεις γι' αυτήν. Η Ελλάδα και η ΕΕ συνομιλούν λες και η έξοδος από το ευρωσύστημα αποτελεί επιλογή που επιθυμούν να εξετάσουν. Πρόκειται για ένα απερίσκεπτο μήνυμα που στέλνεται στους επενδυτές».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα εφαρμόσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης που συμφωνήθηκαν με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα, στα τέλη του μήνα, η Ελλάδα θα αρνηθεί την παράτασή του. Ο κ. Βαρουφάκης επιδιώκει ένα δάνειο -γέφυρα ταυτόχρονα με τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση του υπέρογκου εξωτερικού χρέους της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, η υπόλοιπη Ευρωζώνη δηλώνει "αποκλείεται". Η αρχική πρόταση της Ελλάδας άξιζε μιας σκληρής απάντησης, καθώς δεν άφηνε περιθώρια συμβιβασμού: Πρέπει να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους, είτε αυτό αρέσει στην Ευρώπη είτε όχι. Κατά την περιοδεία του, ωστόσο, στις πρωτεύουσες της ΕΕ ο κ. Βαρουφάκης υπαναχώρησε πολύ από αυτή τη θέση. Σήμερα, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί απευθείας διαγραφή, αλλά την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, όπου θα συμπεριλαμβάνεται και η ανταλλαγή χρέους, με την αποπληρωμή του να συνδέεται με τα ποσοστά ανάπτυξης. Αντί να αρνείται να συμπεριληφθούν προϋποθέσεις άσκησης πολιτικής στη νέα συμφωνία, αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα παραμείνουν, ενώ θα προστεθούν κάποιες καινούργιες».

Το Bloomberg σημειώνει ταυτόχρονα ότι «οι προτάσεις αυτές δεν είναι τόσο κακές, όσο θα περίμενε κανείς κατ' αρχήν. Στην πραγματικότητα, είναι κατά πολύ δικαιολογημένες. Το υπάρχον πρόγραμμα, όπως αναγνωρίζεται ευρέως, έχει αποτύχει, καθώς επέβαλε πάρα πολύ λιτότητα, ισοπέδωσε την οικονομία και, ως αποτέλεσμα, απέτυχε να κρατήσει υπό έλεγχο το ποσοστό του χρέους σε σχέση με το εθνικό εισόδημα. Σωστό ή λάθος, η μεταβληθείσα θέση της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπισθεί τουλάχιστον ως η βάση της διαπραγμάτευσης».