Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν να ακούσουν από τον έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη το σχέδιο που θα οδηγήσει σε συμφωνία.

Ο έλληνας υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι πολύ εποικοδομητική η συνεδρίαση του Eurogroup. Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη ο κ. Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας: «Απολύτως όχι». Μαζί με τον ΥΠΟΙΚ δίνουν το παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης όπως και ο καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμώνων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πίεση προς την ελληνική αντιπροσωπεία να ζητηθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες πριν από το κομβικό Eurogroup της Δευτέρας, ενδεχόμενο που μέχρι τώρα έχει απορρίψει η Αθήνα.

Ανοιχτός στις ελληνικές προτάσεις στη βάση του τρέχοντος προγράμματος δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα καλωσορίσουμε τον νέο υπουργό οικονομικών της Ελλάδας. Θα ακούσουμε τα σχέδια και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα. Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν περιμένω αποτελέσματα σήμερα. Εξαρτάται όμως, από το τι θα μας πει ο Βαρουφάκης» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι θέμα κόκκινων γραμμών. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί» τόνισε. Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί. Αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί αλλιώς δεν θα υπάρξει πρόγραμμα». 

Ακόμη ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία απ’ ότι φαίνεται δεν μπορούμε να αποκαλούμε πλέον τρόικα». 

Παρομοίως ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέρχεται με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των αποψινών συζητήσεων.

Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν.