Για νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα κάνει λόγο ο  Peter Spiegel σε άρθρο του στους Financial Times.

Όπως εκτιμάει ο δημοσιογράφος, η χώρα θα χρειαστεί την πρόσθετη χρηματοδότηση «ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις συναντήσεις των Βρυξελλών», ενώ επικαλείται και αξιωματούχους της Ευρωζώνης οι οποίοι λένε ότι τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας «έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη αυτή σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τους».

Όπως εκτιμάει ο Spiegel, η «ελληνική κυβέρνηση δεν πείθει πλέον τους ιδιώτες πιστωτές ότι να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της». Υπολογίζει μάλιστα, και το ύψος του πακέτου χρηματοδότησης: Κάνει λόγο για 37,8 δισ. ευρώ «αν υιοθετηθούν πλήρως τα σχέδια του Βαρουφάκη» επικαλούμενος ως βάση την τελευταία έκθεση αξιολόγησης.

Αυτό βέβαια κατά τον Spiegel είναι το καλύτερο σενάριο καθώς περιλαμβάνει έσοδα από φόρους και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη όπως έγινε πρόβλεψη στην τελευταία αξιολόγηση «στοιχεία για τα οποία σήμερα γνωρίζουμε ότι βρίσκονται μακριά από τις προβλέψεις».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο λόγος που το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδα θα τύχει άγριας υποδοχής είναι ακριβώς αυτό το ποσό. Έτσι εκτιμά ότι στο τέλος των συζητήσεων το ποσό θα είναι σημαντικά μικρότερο. «Για το πόσο θα δοθεί μάχη» προσθέτει.

Ένα τελευταίο πρόβλημα μπορεί να αποδεχθεί η πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από το χρηματοδοτικό σχήμα, συμπληρώνει ο Spiegel, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του ποσού που θα πρέπει να δοθεί από την ευρωζώνη στα 53,8 δισ. ευρώ και έτσι εξηγείται κατά την άποψή του το αίτημα των Γερμανών να παραμείνει το ΔΝΤ στο παιχνίδι.