Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα δίχως να επιτευχθεί συμφωνία, με την κυβέρνηση να επιμένει στην άρνηση παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. 

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης  αφού είπε πως «δεν υπήρξε από την αρχή θέμα να καταλήξουμε σε συμφωνία στο συγκεκριμένο Eurogroup» επεσήμανε πως «στόχος ήταν να γνωριστούμε, να ακούσουν από τη νέα κυβέρνηση τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας για τους λόγους που δεν βγαίνει το πρόγραμμα, να ακούσουν προτάσεις για την ουσία και τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να υπάρξει μια θεραπευτική συμφωνία τη Δευτέρα» είπε χαρακτηριστικά. 

Επεσήμανε παράλληλα πως το μνημόνιο δεν πρέπει να συνεχιστεί. «Έγιναν συζητήσεις, μας τέθηκε το θέμα, αλλά είπαμε ότι εκλεχθήκαμε για να αμφισβητήσουμε τη λογική αυτού του προγράμματος» σημείωσε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «υπήρξαν σημεία σύμπτωσης, πολλά με πολλούς και σε κάποια με όλους». Όπως είπε η χώρα χρειάζεται «ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη».

Σε αυτό το μήκος κύματος, πηγές από τις Βρυξέλλες νωρίτερα τόνιζαν πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί τεχνική παράταση του παρόντος προγράμματος.

Κατά το Eurogroup, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων, ενώ έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε όλους τους τόνους οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως η παράταση του μνημονίου δεν θα γίνει αποδεκτή, και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της συνεδρίας, αυστηρά μηνύματα στάλθηκαν κυρίως από την ισπανική και από την πορτογαλική πλευρά, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
 
Η ελληνική πλευρά δέχθηκε πιέσεις σε δύο ζητήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αφενός σχετικά με το πρόγραμμα – γέφυρα και αφετέρου γιατί δεν δόθηκαν νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.

​Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως το κλίμα ήταν καλό για την Ελλάδα και επικράτησε μετριοπάθεια στις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων εταίρων.

Πυρετός επαφών

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη συνεδρίαση είχαν προηγηθεί επαφές του προέδρου του Eurogroup και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον βασικό διαπραγματευστή της ελληνικής πλευράς, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κ.κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, καθώς και τον πρόεδρο του Eurogroup, αλλά και τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ