Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμπεράσματα για την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών στις Βρυξέλλες.

Η έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, ακολούθησαν επιπρόσθετες διαβουλεύσεις για την σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος, οι οποίες ωστόσο δεν καρποφόρησαν.

Στη σύντομη συνέντευξη, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε, πως το Eurogroup συμφώνησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες. Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ακόμα πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία σε αυτό το ζήτημα. «Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα» είπε, χαρακτηρίζοντας την παράταση του προγράμματος «προτιμητέα». 

«Δεν υπάρχουν κοινά συμπεράσματα, υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να υπάρξει κοινή δήλωση συμπερασμάτων» επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική».

Ερωτηθείς αν υπήρξε παρουσίαση κάποιου προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπήκαμε σε λεπτομερείς περιγραφές του περιεχομένου ενός προγράμματος απλά προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε τα επόμενα βήματα για τη Δευτέρα».

«Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», δήλωσε ακόμα.

Διέψευσε τις πληροφορίες εξάλλου για αποστολή κλιμακίων τεχνοκρατών στην Αθήνα καθώς όπως είπε για να συμβεί αυτό «θα έπρεπε να έχουμε μια κοινή  βάση για το πώς θα ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, και σημείωσε πως η Ελλάδα «πρέπει να καταλάβει πως την αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα κράτη – μέλη».

«Παρά τις καλές προθέσεις» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί, «δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κοινή δήλωση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου επεσήμανε πως δεν υπήρξε σύγκρουση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και προσέθεσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Γιάνης Βαρουφάκης: Μας είπαν να επεκτείνουμε την συμφωνία

Δεν υπήρξε καμία απειλή από τους ευρωπαίους εταίρους δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε» .

Όπως πρόσθεσε «εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται» σημείωσε και εξήγησε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.  

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι η συνεδρίαση δεν στόχευε σε συμφωνία αλλά στο να υπάρξει ενημέρωση των εταίρων από την ελληνική κυβέρνηση την ανάλυση και τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία.