Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Καλός ο Βαρουφάκης, καλό και το κασκόλ του , όμως στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν μόνος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο πήρε μαζί του και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στην κυβερνητική αποστολή στις Βρυξέλλες, αλλά συγχρόνως του ζήτησε να είναι παρών στην συνεδρίαση του Eurogroup για να μεταφέρει εκείνος με σαφήνεια το ελληνικό σχέδιο, δηλαδή το πλαίσιο προτάσεων της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη μίας συμφωνίας γέφυρας. 

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται την δημοφιλία και την επικοινωνιακή δεινότητα του Γιάνη Βαρουφάκη, ωστόσο δείχνει ότι επενδύει στην εμπειρία και την ψυχραιμία που επιδεικνύει ο Γιάννης Δραγασάκης στις κρίσιμες στιγμές. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης παρουσίασε  μία πρόταση για να υπάρξει ένα μεταβατικό πλαίσιο, η γνωστότερη γέφυρα, με στόχο την επέκταση της δανειακής σύμβασης και την εξασφάλιση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται την παράταση του μνημονίου και επιπλέον δεν απάντησε στο επίμονο αίτημα των εταίρων να αιτηθεί η Ελλάδα την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. 

Ο κ. Δραγασάκης δεσμεύτηκε ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να προωθήσει σημαντικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις δίνοντας έμφαση στους τομείς της διαφάνειας, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της περιστολής της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και υποσχέθηκε αλλαγές στο κράτος και στην δημόσια διοίκηση. 

Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε να προσδιοριστεί και το χρονικό πλαίσιο για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το χρέος είτε σε πολυμερή είτε σε διμερή βάση όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Με το κλείσιμο του πρώτου αναγνωριστικού γύρου καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένη αν και εκπρόσωποι των εταίρων έλεγαν ότι η ελληνική πλευρά και κυρίως ο υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασαν κάποια συγκεκριμένη και σαφή πρόταση.