Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος θα φοράει ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει λίγη ώρα αργότερα.  

Όπως σημείωναν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμάρα, ο πρόεδρος της ΝΔ που βρίσκεται από χθες στο βράδυ στη βελγική πρωτεύουσα, είναι εκεί για να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις, βάζοντας στην άκρη τις οποίες αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας. 

Η κρισιμότητα των στιγμών δεν αφήνει αλλα περιθώρια έλεγαν οι συνεργάτες του, που υπενθυμίζουν ότι ο κ. Σαμαράς πάντα κινείται θεσμικά τόσο ως πρωθυπουργός προηγουμένως, όσο και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης και το ρόλου του. 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ, που θα δώσει μια πρόγευση της παρέμβασης του με δήλωση του στα ξένα μέσα ενημέρωσης κατα την είσοδό του στο ΕΛΚ, αναμένεται να τονίσει στους Ευρωπαίους ηγέτες, τα όσα έχει πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι σήμερα και να επισημάνει την ανάγκη να μην πάνε χαμένες οι σκληρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών. 

Με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως έκανε και στη Βουλή κατα την ομιλία του επι των προγραμματικών δηλώσεων, θα κάνει ειδική αναφορά στα πλεονάσματα, στην ανάσχεση της ύφεσης, στη μείωση των ελλειμμάτων και στην είσοδο στην ανάκαμψη, προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους να τηρήσουν και εκείνοι τις δικές τους δεσμεύσεις που απορρέουν απο την απόφαση του Eurogroup, του Νοεμβρίου του 2012. 

Ανάμεσά τους, θα είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Μαριανο Ραχόι, ο Πέδρο Κοέλιο, ο Αλεξαντερ Στουμπ, ο Εντα Κενυ και ο Νίκος Αναστασιαδης. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει και κατ´ ιδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζεφ Ντοϋλ. 

Ο κ. Σαμαράς πάντως είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του για το πως θα κινηθεί σήμερα κατα την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Πηγαίνω στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όχι ως «αντίπαλός» σας. Θα πάω για να στηρίξω την Ελλάδα, όπως έκανα πάντα. Φροντίστε εσείς να μη δίνετε όπλα στους εχθρούς της Ελλάδας. Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Σας το λέω εντίμως. Αλλά πρέπει να το θελήσετε κι εσείς», είχε πει χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια ομιλία ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί και στο χθεσινό Eurogroup, λέγοντας πως "πλεονάσματα εμείς φτιάξαμε κι εσείς βρήκατε. Κι αν εσείς στέκεστε τώρα, είναι γιατί εμείς σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια. Σας εύχομαι όταν μπαίνετε και κυρίως όταν βγαίνετε από το Eurogroup να είστε το ίδιο όρθιοι όπως ήμασταν εμείς".